Kako tenzije sa Rusijom rastu, Brisel mora da odluči želi li da nastavi da podržava sve autokratskiju vladu u Beogradu, piše nezavisna međunarodna medijska platforma Open demokrasi (openDemocracy) u tekstu posvećenom predstojećim izborima u Srbiji.

Uz ocenu da će aktuelni predsednik Aleksandar Vučić i njegova vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) sigurno produžiti svoju vlast na drugu deceniju, u tekstu se dodaje da su nedeljni izbori peti na nacionalnom nivou na kojima Vučić i SNS učestvuju od dolaska na vlast 2012. godine.

Za to vreme, navodi portal, predsednik i njegova stranka su postali političke veličine, pobeđujući na svim izborima sa sve neprikosnovenijom razlikom. Ali, dodaje se, iako se to delom mora pripisati Vučićevom ličnom talentu i oštrim političkim instinktima, mnogo značajniji faktor su nemogući izborni uslovi sa kojima se suočava opozicija u Sbijii.

Od kada je 2014. od ministra odbrane postao premijer, a potom, 2017, Vučić je prepisivao od svog saveznika i suseda (premijera Mađarske) Viktora Orbana.

Ocenjujući da je Vučić transformisao Srbiju u hibridni režim, mešavinu demokratije i autoritarnosti gde demokratski procesi nisu potpuna laž – kao što su, recimo, u Belorusiji ili Siriji – ali gde ishod nikada nije upitan, portal navodi da je to učinio prodajom državnih elektronskih i štampanih medija "savitljivim oligarsima" i kupovinom lojalnosti većine drugih privatnih medija dajući lokalnim tajkunima državne kredite sa niskim kamatama.

Nominalno nezavisne institucije, kao što je nacionalno regulatorno telo za medije, popunjene su partijskim, provladinim nameštenicima, što doprinosi da srpski izbori budu skoro jednako nekonkurentni kao oni u Rusiji, dodaje se u tekstu.

Portal ocenjuje da je uprkos tome, Vučićeva vladavina ipak dobila punu podršku EU i podseća da je uoči poslednjih parlamentarnih izbora 2020. Donald Tusk, bivši predsednik Evropskog saveta na Tviteru objavio: "Poštovani predsedniče, imate puno pravo da budete ponosni i zadovoljni onim što ste uradili za Srbiju tokom svog mandata... Srećno u nedelju".

Ova pohvala je bila i ostala krajnje bizarna, navodi se u tekstu. Dodaje se i da je EU za Srbiju glavni izvor pomoći, trgovine i direktnih stranih investicija, što omogućava razvoj koji Vučić koristi u propagandne svrhe, predstavljajući ga kao dokaz sopstvene kompetentnosti.

Ukratko, sve nedemokratskiju Vučićevu vladavinu omogućio je Brisel. Priroda njegove vladavine nije tajna, što znači da je EU dobrovoljno izabrala takozvanu "stabilokratiju" umesto demokratije u regionu. Vučić možda ne deli u velikoj meri romantizovane "vrednosti" EU, ali on je neko sa kim Brisel može da posluje.

To je zato što i pored svih svojih grešaka, Vučić nije pokazao interesovanje za izazivanje etničkih sukoba u regionu. Stabilnost na Balkanu je očigledno važnija za EU ​​od sopstvenih liberalnih principa. To je razumljiva realpolitika. Ipak, nedavna Putinova invazija na Ukrajinu pokazala je koliko je kratkovido dozvoliti jednom čoveku da preuzme kontrolu nad čitavom državom – što je upravo ono što je Brisel učinio u Srbiji, ističe se u tekstu.

Navodeći da je tokom proteklih deset godina, SNS – mreža funkcionera stvorena samo da bi služila svom lideru – praktično zamenila srpsku državu preuzimajući kontrolu nad svakom polugom moći i kastrirajući bilo kakvu opoziciju svojoj vladavini, autor ocenjuje da je to korisno za Brisel jer obezbeđuje pouzdanost.

Ali, dodaje se u tekstu, stabilokratija dolazi sa značajnim rizicima, jer lider može poništiti stabilnost jednako lako kao što je može i nametnuti. To je ono što se dešava u Rusiji – a moglo bi da se desi i u Srbiji ako Vučić odluči da je poštovanje sankcija EU prema Moskvi preveliki politički rizik, piše autor i dodaje da je veliki deo srpskog biračkog tela duboko rusofilski i da su masovni protesti podrške Kremlju postali uobičajena pojava u Beogradu.

U tekstu se ocenjuje da ultranacionalistička desnica u Srbiji za Vučića predstavlja daleko veću unutrašnju pretnju od umerene opozicije sa kojom se suočava na izborima i dodaje da, kako EU zauzima sve više neprijateljski stav prema Rusiji, postoji rizik da Vučić postane nekooperativan.

Ako se to dogodi, to će biti kriza koju će stvoriti sam Brisel – i iz tog razloga EU treba da promeni svoju strategiju na Balkanu, konkretno da ubrza dugo odlagani proces pridruživanja Srbije EU, ukazuje portal i dodaje da bi ta politika imala značajne prednosti u odnosu na status kvo.

Primanje Srbije u blok predstavljalo bi ogromne izazove, jer je daleko manje spremna za ulazak nego što su to bile Rumunija ili Bugarska 2007. godine. Moglo bi se čak tvrditi da susedna Severna Makedonija i Kosovo više zaslužuju članstvo, zbog široko rasprostranjenog neliberalnog raspoloženja u Srbiji, piše portal ali i postavlja pitanje - šta je alternativa.

Ekonomske sankcije bi učvrstile ušančeni mentalitet desnice, koja već vidi antisrpsku agendu gde god da pogleda, a ukidanje bezviznog režima putovanja unutar šengenske zone uglavnom bi izolovalo najprogresivnije i proevropske građane ove zemlje, navodi se u tekstu.

Jedina preostala opcija bila bi aktivna podrška promeni režima, koja bi mogla imati neželjene posledice jer se ne može postići brzo i tiho i mogla bi izazvati nestabilnost u Srbiji i regionu, piše portal.

Promena je u nekom obliku, međutim, neizbežna. Jer, EU je stavila celu kuću na Vučića koji je do sada bio i pragmatičan i kooperativan i sada je suočena sa neprijatnim iščekivanjem da vidi da li će tako i nastaviti, zaključuje se u tekstu.

Izvor: Beta

Foto: EK