U Srbiji se u nedelju, 3. aprila, održavaju parlamentarni, predsednički i lokalni izbori u Beogradu, Boru i još deset opština. U ponoć 31. marta u Srbiji je počela i predizborna tišina.

Na prevremenim parlamentarnim izborima, građani će imati mogućnost da se opredele između 19 lista, od kojih su većina koalicije nekoliko partija, udruženja građana, pokreta i sindikalnih organizacija.  

Kada je reč o predsedniku Srbije, izbori su redovni i birači će imati izbor između osam kandidata, među kojima je i sadašnji predsednik Srbije i lider vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić.

Republička izborna komisija saopštila je 20. marta da je ukupan broj birača u Srbiji 6.501.689. Glasaće se na ukupno 8.255 biračkih mesta.  

RIK je usvojio i odluke o glasanju u inostranstvu u 34 države, među kojima su Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Severna Makedonija i Crna Gora, a građani Kosova će moći da glasaju na biračkim mestima u centralnoj Srbiji.

Komisija je saopštila i da je 22. marta počelo štampanje glasačkih listića za predsedničke i parlamentarne izbore i da će biti  u 29 jezičkih varijanti, u formatu A2.

Parlamentarni izbori su vanredni, prethodni su održani u aprilu 2020. godine, istovremeno sa lokalnim i pokrajinskim.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, čija je SNS i pobedila na tim izborima, tada je najavio da će mandat nove vlade biti kraći i da će novi izbori biti održani na proleće 2022.

Analitičari i sada najveću prednost na izborima daju Vučići i njegovoj partiji. Vučić je 30. marta rekao da će biti "tužan" ako ne bude imao 60% glasova u prvom krugu na izborima.

Za predsednika biće izabran kandidat koji već u prvom krugu osvoji više od polovine glasova izašlih birača. Ako to ne uspe nijednom kandidatu, dve nedelje kasnije biće održan drugi krug izbora.

Veoma značajnim smatraju se lokalni izbori za skupštinu Beograda, u kojem živi gotovo trećina stanovništva Srbije, oko dva miliona ljudi.

Pored izbora za gradske skupštine Beograda i Bora, biraju se i predstavnici u Aranđelovcu, Bajinoj Bašti, Doljevcu, Kladovu, Knjaževcu, Kuli, Lučanima, Medveđi, Majdanpeku, Sečnju i Smederevskoj Palanci.

Odluku o raspisivanju redovnih predsedničkih izbora potpisao je predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić i najavio da rok za podnošenje kandidatura i prijava lista za ostale izbore ističe 12. marta u ponoć.

Vanredne parlamentarne izbore raspisao je 15. februara predsednik Aleksandar Vučić.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Skupština Srbije