Većina građana četiri vodeće članice EU podržava ulazak Ukrajine u Uniju dok je, kada je reč o pristupanju Srbije, više onih koji su protiv nego onih koji su za.

Novo istraživanje analitičke firme JuGov (YouGov) pokazalo je da u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji i Španiji neto podršku (više za nego protiv) ulasku u EU uživaju Ukrajina, Crna Gora i Severna Makedonija.

Za Ukrajinu je za 22% više onih koji su za njeno članstvo u EU nego onih koji su protiv, za Crnu Goru ih je za gotovo 8% više a za Severnu Makedoniju za 5%.

Istovremeno je za Srbiju u proseku za 4,75% više onih koji su protiv članstva zemlje u EU, za Albaniju je protivnika za gotovo dva odsto više a za Tursku čak 32%.

Jedino u Španiji je više onih koji su za članstvo Srbije u EU nego protivnika.

Da Srbiji treba dozvoliti ulazak u EU smatra 23% građana Francuske, 27% Nemačke, 41% Španije i 33% Italije.

Istovremeno 42% ispitanika u Francuskoj, 41% u Nemačkoj, 23% u Španiji i 37% u Italiji smatra da Srbiji ne treba dozvoliti ulazak u EU.

Kada je reč o Ukrajini, nakon ruske invazije pre više od mesec dana predsednik te zemlje Volodimir Zelenski pozvao je EU da hitno primi Ukrajinu u članstvo.

Iako je bilo mnogo izraza podrške za ubrazanje procesa, malo je verovatno da će se Ukrajina uskoro naći u EU.

Uprkos tome, Ukrajina ima neto podršku za članstvo u EU a podrška je najveća u Španiji gde šest od deset ispitanika želi da je vidi u bloku a samo 14% je protiv.

Za članstvo Ukrajine u EU je i 46% Nemaca, 45% Italijana i 42% Francuza dok je protiv po 30% u svakoj zemlji.

Navodi se i da se u odnosu na istraživanje iz 2018. beleži zaokret jer je tada samo 22% Francuza i 30% Nemaca mislilo da Ukrajina treba da uđe u EU dok je 47 odnosno 49% bilo protiv.

Norveška, Švajcarska i Island su jedine zemlje koje uživaju doslednu podršku za priključivanje EU u sve četiri zemlje u kojima je rađeno istraživanje.

Istraživanje je obavljeno u martu a ispitano je po između 1.020 i 2.046 odraslih u svakoj zemlji.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Statista.com