Direktor istraživanja Centra za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC fund) Igor Novaković  izjavio je 11. aprila da će se Srbija najverovatnije sve više usklađivati sa stavovima Evropske unije u međunarodnim telima i da će sporo uvoditi neke sankcije Rusiji.

"Srbija će se sve više usklađivati sa restriktivnim merama, ali sporim tempom, pokušavajući istovremeno da ubedi Rusiju da nije potpuno protiv njih", rekao je Novaković na konferenciji "Rat u Ukrajini i rizici za Zapadni Balkan" koju je organizovao EURACTIV Bugarska.

Novaković je rekao da se rat u Ukrajini desio u najgorem mogućem trenutku za vladajuću elitu u Srbiji, jer je izbio usred izborne kampanje, pa je čak i moto kampanje Srpske napredne stranke promenjen i naglasak stavljen na to da će njen lider i predsednik Srbije Aleksandar Vučić obezbediti mir i stabilnost u zemlji.

I kada je u pitanju Zapadni Balkan, narativ vladajuće partije bio je fokusiran na to da će Srbija biti stub stabilnosti i da neće produbljivati krizu.

"Vučić će verovatno nastaviti da se predstavlja kao glavni garant stabilnosti u regionu i da će osigurati da neće biti prelivanja konflikta iz Ukrajine u Srbiju, ali i u BiH i na Kosovo", izjavio je Novaković.

U EU postoji svest da je stabilnost ključna u ovom trenutku, rekao je Novaković i dodao da su Brisel i Vašington spremni da više sarađuju sa Beogradom i ne dozvole prelivanje krize iz Ukrajine u region.

Prema oceni Novakovića, važno je da EU promeni pristup politici proširenja i da počne da gleda Zapadni Balkan sa bezbednosnog aspekta, zajedno sa zahtevima za više demorkatije, vladavine prava i slobode medija.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da rat pojačava niz geopolitičkih promena i da je pokrenuo proces kakav nije viđen decenijama.

"Ovo je šansa za Zapadni Balkan i novu dinamiku procesa pristupanja ", rekao je Bilčik.

Kada je u pitanju BiH, Bilčik je rekao da institucije moraju da funkcionišu i da mora da se nađe način da konstitutivni narodi rade zajedno.

Predsednik Evroatlantskog saveta u Severnoj Makedoniji Ismet Ramadani ocenio je da će se rizik od konflikta na Zapadnom Balkanu povećati ako Rusija izađe kao pobednik iz rata u Ukrajini i da se to ne sme dozvoliti.

"Evropska integracija Zapadnog Balkana mora biti ubrzana, jer je to jedina garancija da se savladaju svi izazovi koje predstavljaju rat u Ukrajini i totalitarni populizam u regionu", kazao je Ramadani.

EU, dodao je Ramadani, mora biti ujedinjena i ne sme da dozvoli da budućnost Zapadnog Balkana bude u rukama populista.

Enđeluše Morina iz istraživačkog centra Evropski savet za spoljne poslove (ECFR) izjavila je da je potrebna veća politička integracija regiona koji je od strateške važnosti za EU i SAD, ne samo geografski gledano, nego i iz bezbednosnih razloga.

Morina je ocenila da rat u Ukrajini može da "inspiriše" autokrate u regionu da izazovu nove konflikte u regionu.

"Zbog toga je hitno potrebno da se region čvrsto uključi u NATO i EU u političkom smislu i da se izoluje od ruskog uticaja", kazala je Morina.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Twitter@EURACTIV.bg