Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija plaća visoku cenu zbog toga što nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji, ali nije želeo da kaže da li će sankcije biti uvedene u budućnosti.

Vučić je 21. aprila, komentarišući Rezoluciju Evropskog parlamenta u kojoj se Srbija poziva da uskladi spoljnu politiku sa EU po pitanju Rusije, rekao da je Beograd primio k znanju to što tamo piše ali da se "nadao da oni imaju pametnija posla".

"Blago njima ako u ovom trenutku nemaju pametnija posla nego da Srbiji šalju pisma kako i šta bi trebalo da čini, sa pritiscima i pretnjama... Primićemo k znanju šta govore i mnoge pametne stvari smo čuli, ali ako nemaju pametnija posla i ako ne mogu da se iživljavaju na Moskvi pa bi malo na Beogradu, ja im čestitam na tome i nemam problem sa tim. Oni neka rade svoj posao a mi ćemo svoj", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je odbio da komentariše navode medija da vlast priprema javnost za sankcije Rusiji, rekavši da su mediji najavljivali da će se to desiti još 4. aprila, ali se ispostavilo da su slagali.

"Mi smo jedina zemlja u Evropi koja nije uvela ni jednu restriktivnu meru protiv Rusije. Da li takav stav nama donosi probleme? Nema nikakve sumnje, mnogo problema, od finansijskih investitora, do mnogih drugih  i nema sumnje da veoma visoku cenu plaćamo, to je sve što mogu da vam kažem u ovom trenutku", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Ocenio je da je u međunarodnoj politici u kojoj principi, moral i pravo ne postoje, dobro da ima takvih koji se ponašaju kao Srbija, i da će država "gledati da se drži tih principa".

Odgovarajući na pitanje novinara o padu poverenja građana u Evropsku uniju (EU), Vučić je istakao da građani od EU neretko čuju reči koje znače pritisak oko Kosova i oko uvođenja sankcija Rusiji, a da su istraživanja pokazala da je protiv sankcija 76 odsto građana, dok ih podržava tek 13 procenata.

Ipak, kako je dodao, Srbiji je suštinski mesto u EU, i ona treba da se bori za dostojansjtven put u Evropu ali i da čuva svoju samostalnost u odlučivanju dok ne postane članica.

"Za nas važan put ka EU i zbog vrednosti za koje se zalažemo, i ekonomskog napretka i zato što morate da mi kažete gde bi Srbija pripadala ako ne tom društvu", rekao je Vučić.

Vučić je odbacio ocene da na proces formiranja nove Vlade Srbije utiče neko sa Zapada ili iz Rusije i te tvrdnje nazvao "glupostima".

"Niti me ko šta pita, niti mi ko šta govori. A samo ja znam ko će da bude mandatar. Ne postoji nijedan drugi čovek koji može da misli da zna ko će to da bude", rekao je Vučić.

On je rekao da to svakako neće biti posledica pritiska iz neke ambasade ili centra moći, jer je samostalno odlučivanje "jedno od najvažnijih nasleđa koje ostavlja".

Vučić je ponovio da kada je reč o sukobu u Ukrajini, Srbija poštuje međunarodno pravo, i da je ponosan što u zemlji nema "ni antiukrajinske ni antiruske histerije".

Vučić je ocenio da se u Ukrajini radi i o sukobu Zapada i Rusije u kojem se ide na to da se postigne poraz druge strane.

"Poraz druge strane neće lako doći za bilo koga i to će dugo trajati. A onda ćemo svi, i cela Evropa i celi svet to da osetimo. Raste cena nafte i gasa, osnovnih prehrambenih proizvoda. Neće biti jednostavno", rekao je Vučić.

On je izjavio da je veoma zabrinut zbog, kako je rekao, pretnji koje dolaze iz Prištine, najave nasilnih akcija na severu Kosova i izostanka volje da se sprovede ono što je dogovoreno u okviru Briselskog sporazuma.

"Moja molba i Evropskoj uniji i Albancima je da povedu računa o onima koji svaki dan pričaju o ugroženosti a jedini cilj im je napad na Srbe i dodatni pritisak na njih. Kao i dalje akcije na severu (Kosova)", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da ih on moli da ništa ne čine jer je to veoma važno za stabilnost regiona, odnosno i za Srbe i za Albance.

"Važno je da sačuvamo mir", rekao je Vučić i dodao da je tu poruku preneo i specijalnom izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku.

Izvor: Beta

Foto: Beta