Pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid rekla je da predsednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti nisu postavili nikakve uslove za dijalog sa Srbijom.

Donfrid je u intervjuu za prištinsku kablovsku televiziju T7 rekla da su Kurti i Osmani izrazili spremnost da se ozbiljno i kreativno angažuju u dijalogu, ne postavljajući nikakve prethodne uslove.

"Jasno razumevanje koje imam iz onoga što su mi rekli i predsednica i premijer je da postoji spremnost da se ozbiljno i kreativno angažuje u dijalogu i da za to nije bilo uslova", rekla je Donfrid 26. aprila.

"Juče sam imala priliku da razgovaram sa predsednicom Osmani i premijerom Kurtijem. Mislim da oni dele naš osećaj koliko je važno da dijalog uz posredovanje EU krene napred. Po mom mišljenju, jasno je da je budućnost Kosova kao članica EU i NATO. Od ključnog značaja za kretanje ka tim ciljevima je sveobuhvatan sporazum koji ima za cilj normalizaciju odnosa sa Srbijom, fokusiran na međusobno priznanje", izjavila je Donfrid.

Ona je rekla da SAD dijalog Beograda i Prištine koji vodi EU vide kao ključni deo i zato toliko žele da vide napredak.

"Ne znam konkretne rokove, ali mislim da ćemo videti pozitivne pomake ako bude volje kod svih strana", rekla je Donfrid.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je 27. aprila da je cilj pomoćnice državnog sekretara SAD Karen Donfrid koja je bila u zvaničnoj poseti Srbiji, ali i drugih američkih zvaničnika, "obostrano priznanje Kosova i Srbije".

"Ono što se sada promenilo je da sada ne samo što slušaju, nego i čuju našu stranu i našu argumentaciju", rekla je Brnabić za televiziju Pink.

Ona je ocenila je da su SAD "mnogo eksplicitnije" od EU u kritici Prištine "za sve ono što nije urađeno i za njihov neiskren stav u dijalogu sa Beogradom".

"I za to što nisu formirali Zajednicu srpskih opština, i za to što su zabranili Srbima da učestvuju na referendumu i glasanju na izborima. Njihov stav prema tome je mnogo eksplicitniji", kazala je premijerka.

Prema njenim rečima, stav SAD o tom pitanju prilično pomaže da se Priština vrati za pregovarački sto i da se nastavi dijalog, "koliko god da se Srbija ne slaže sa SAD po nekim osnovnim pitanjima".

Brnabić, koja se 26. aprila sastala sa Donfrid, istakla je da je veći deo tog sastanka bio posvećen ekonomiji i informacionim tehnologijama i dodala da će se u narednim nedeljama videti veće prisustvo američkih kompanija u Srbiji.

Posle sastanka Brnabić i Donfrid, kabinet premiijerke Srbije je saopštio da je na sastanku bilo reči o bilateralnoj saradnji, dijalogu Beograda i Prištine, regionalnoj saradnji i procesu evropskih integracija.

Karen Donfrid je rekla da SAD podržavaju nastavak dijaloga Beograda i Prištine i dodala da njena zemlja snažno podržava proces evropskih integracija regiona.

"Srbija je posvećena nastavku reformi u oblasti vladavine prava, a najvažniji deo tog posla urađen je usvajanjem ustavnih amandmana u januaru ove godine, što predstavlja preduslov za jačanje nezavisnosti i samostalnosti sudija i tužilaca", rekla je premijerka i dodala da je vlada posvećena nastavku dijaloga i otvorenoj komunikaciji sa organizacijama civilnog društva i predstavnicima medija.

Karen Donfried je prethodno, 26. aprila, u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarala o odnosu Srbije prema situaciji u Ukrajini, dijalogu Beograda i Prištine, evropskim integracijama i bilateralnim odnosima.

Vučić je sa Donfrid razgovarao i o diverzifikaciji energetskih izvora u Srbiji i na Zapadnom Balkanu i o aktuelnim geopolitičkim pitanjima, saopštio je kabinet srpskog predsednika.

Vučić je rekao i da Beograd "ostaje u potpunosti posvećen dijalogu" sa Prištinom, jer smatra da je to jedini put da otvorena pitanja budu rešena i da bude postignut obostrano prihvatljiv dogovor, piše u saopštenju.

Vučić i Donfrid su se saglasili da otvorena pitanja u dijalogu Beograda i Prištine mogu biti rešena pod pokroviteljstvom EU kako bi došlo do kompromisnih rešenja, navodi seu saopštenju.

Pozdravljajući inicijativu Otvoreni Balkan i nameru Srbije da stavi ekonomska pitanja u fokus regionalne saradnje, Donfrid je kazala da ta inicijativa predstavlja i priliku za još bolje promovisanje investicionih potencijala regiona.

Vučić je pozdravio prisustvo "brojnih i značajnih američkih kompanija koje uspešno posluju u Srbiji" i dodao da postoji ogroman potencijal koji bi trebalo iskoristiti, pogotovo imajući u vidu odlične uslove koje Srbija može da ponudi potencijalnim investitorima, saopštio je kabinet predsednika Srbije.

Sastanku su prisustvovali i specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil.

Karen Donfrid je pre Beograda boravila u  Prištini, 27. aprila će posetiti BiH, a u sklopu turneje po regionu još će posetiti Severnu Makedoniju, Albaniju i Crnu Goru.

Izvor: Beta

Foto: Beta