Predstavnici kompanije Stelantis i Vlade Srbije potpisali su 28. aprila u Predsedništvu Srbije ugovor o finansiranju proizvodnje električnog automobila srednje klase u fabrici automobila Fijat-Krajsler u Kragujevcu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će nova investicija u kragujevačkoj fabrici automobila biti vredna 190 miliona evra, od čega će iz budžeta Srbije biti izdvojeno 48 miliona evra.

Vučić je posle potpisivanja ugovora rekao da time počinje nova era u investicijama u Srbiji.

"Danas počinje nova era u investicijama i u našem ponašanju. Potpisali smo ugovor o finansiranju proizvodnje električnog auomobila koji će se proizvoditi u Kragujevcu", rekao je Vučić.

Dodao je da će tranzicioni period trajati do 2023, jer je potrebno pripremiti nove mašine, a da će proizvodnja električnog automobila krenuti u trećem kvartalu 2024.

Novi model električnog automobila će, po rečima Vučića, biti srednje klase.

Vučić je rekao da je potrebno izgraditi mrežu stanica za električne punjače i da će ta činjenica izmeniti strateške planove vezane za energetiku.

"Moramo da razmišljamo o električenoj energiji koja mora biti jeftinija, a to znači da je moramo više proizvoditi iz obnovljivih izvora i hidrocentrala", rekao je Vučić i dodao da 2035. godine neće postojati nikakva druga, osim električnih vozila.

Istakao je da "baterije nose 40-50% cene automobila".

On je rekao da je ta investicija važna kako za Kragujevac, tako za Šumadiju i Srbiju i da više nije pitanje koliko će se zaposliti ljudi, već i kolika je dodata vrednost stvorena.

Izvršni direktor kompanije "Stelantis" Karlos Tavareš rekao je da se mora u potpunosti promeniti tehnologija vozila koje proizvode.

"Sve se menja u automobilskoj industriji, apsolutno sve", rekao je Tavareš.

On je rekao da je ugovor sa Srbijom, o proizvodnji električnog automobila u Kragujevcu, jasan pokazatelj poverenja između dve strane.

Ugovor sa Srbijom je, prema njegovim rečima, srž "Stelantisovog" plana do 2030. godine. Kompanija je, kako je rekao, uključujući i fabriku u Srbiji postigla izuzetne rezultate prošle godine.

Tavareš je rekao da je partnerstvo sa Srbijom znak poverenja i da je ugovor jasan i konkretan znak njihove namere da tu transformaciju učine uspešnom, prelaskom sa konvencionalne na moderene tehnologije.

Dodao je da je kod električnih vozila ubrzanje veće, vozilo je tiše i sa manjim vibracija i lakše se njime upravlja, što povećava komfor.

Istakao je da će "Stelantis" do 2030. godine proizvesti, ne manje od 75 modela električnih vozila, od čaga 50 u Evropi.

"Da bi postali karbonski neutralna kompanija cilj je da proizvodimo 100% električno vozilo do 2030. godine. To je srž našeg plana", rekao je Tavareš i dodao da će uraditi deo svog posla i da se nada da će i Srbija uraditi svoj deo posla.

Vučić je 28. aprila ujutro razgovarao sa rukovodstvom kompanije Stelantis, koje je predvodio Tavareš, a sastanku je prisustvovala i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Stelantis je multinacionalna korporacija za proizvodnju automobila, jedna od četiri najveće u svetu, a formirana je 2021. godine spajanjem italijansko-američkog konglomerata Fijat Krajsler Automobili i francuske Pežo Sitroen grupe (PSA).

Izvor: Beta

Foto: Beta