Specijalni izaslanik Vlade Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Saracin izjavio je u Beogradu da se Berlin zalaže za članstvo zemalja regiona u EU i da želi kontinuirano i aktivno angažovanje sa Srbijom.

Na konferenciji "Revitalizacija EU vrednosti", u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji, Saracin je 10. maja ukazao da je Nemačka za ulazak zemalja Zapadnog Balkana u EU, a ne za "neku vrstu njihovog partnerstva sa Unijom".

"EU postavlja jasan okvir u kojem dolazi do ujedinjenja, čak i ako polazimo sa različitih pozicija. To je savršen momenat za Zapadni Balkan da se pridruži ovom klubu. Jasno je da EU ne može da uspe bez uspešnog proširenja u ovom regionu. Niko neće verovati u ulogu Unije u budućnosti, u borbi između demokratije i autoritarnih režima, ako nismo sposobni da ostvarimo uspeh u proširenju na Zapadni Balkan", kazao je Saracin.

Predsednik Francuske Emanuel Makron 9. maja je predložio formiranje "evropske političke zajednice", u kojoj bi bile države izvan EU koje dele ključne evropske vrednosti, uključujući one koje teže članstvu i one koje su izašle iz Unije.

Saracin je naveo da procesu proširenja EU treba dati na snazi otvaranjem pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom i odobravanjem vizne liberalizacije za Kosovo.

On je rekao da je pre konferencije i na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem preneo istu poruku kao i najviši nemački zvaničnici prošle sedmice, da Berlin od Beograda očekuje da se pridruži sankcijama EU Rusiji.

To usaglašavanje sa odlukama EU ne mora biti momentalno, već postepeno, naveo je Saracin.

Iz kabineta srpskog predsednika posle tog sastanka je saopšteno da je Saracin rekao da će politika proširenja EU i rad na snaženju saradnje među državama Zapadnog Balkana biti jedan od prioriteta nemačke spoljne politike u narednim godinama, i naglasio želju i za jačim angažmanom cele Unije u regionu.

Vučić i Saracin razgovarali su evropskim integracijama Srbije, regionalnoj situaciji i inicijativama za povezivanje zemalja Zapadnog Balkana, kao i o ekonomskoj saradnji i bilateralnim odnosima, navedeno je u saopštenju.

Vučić je istakao da će Srbija još intenzivnije nastaviti da sledi svoj evropski put i izrazio očekivanje da će angažman specijalnog izaslanika Saracina dati dodatni zamah saradnji među zemljama Zapadnog Balkana, što bi u znatnoj meri doprinelo očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Vučić je istakao da Srbija pridaje veliki značaj Berlinskom procesu, kao forumu za jačanje regionalne saradnje, unapređenje procesa pomirenja i prevazilaženje nasleđenih problema iz prošlosti, kao i forumu koji pruža podršku evrointegracijama Zapadnog Balkana kroz konkretne projekte i mere.

"Srbija se snažno angažuje u svim aktivnostima organizovanim u okviru Berlinskog procesa, a inicijativa 'Otvoreni Balkan' predstavlja još jedan proaktivni pristup naše zemlje regionalnom povezivanju", naglasio je predsednik i dodao da je od ključnog značaja da se ti napori prepoznaju i u samoj EU.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Vučić je naglasio da očekuje konstruktivnu podršku dijalogu i pronalasku kompromisnog rešenja koje će omogućiti trajnu stabilnost regiona uz primenu postojećih dogovora, a pre svega formiranja Zajednice srpskih opština, saopštio je Vučićev kabinet.

Po pitanju BiH, Vučić je naglasio da se Srbija zalaže za punu i doslednu primenu Dejtonskog sporazuma, ali se protivi nametnutim rešenjima koja ne uživaju saglasnost sva tri konstitutivna naroda, ocenjujući da ovakve odluke nikako ne mogu da vode prosperitetu i stabilnosti BiH.

Saracin je najavio da će u Beogradu razgovarati i sa predstavnicima proevropske opozicije u Srbiji.

Izvor: Beta

Foto: Beta