Kosovo je 12. maja u Strazburu i zvanično podnelo zahtev za članstvo u Savetu Evrope. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je Priština tim potezom potvrdila da je srušila Sporazum iz Vašingtona o normalizaciji odnosa iz septembra 2020.

"Mogu da potvrdim - Vlada Republike Kosovo podnela je zvanično zahtev za puno članstvo u Savetu Evrope", napisao je na tviteru Šar Jakupi, šef kabineta ministarke spoljnih poslova Kosova Donike Gervale.

"Potpredsednica vlade i ministarka spoljnih poslova Donika Gervala upravo je završila sastanke u Savetu Evrope, gde je i zvanično predala aplikaciju" za članstvo, dodao je Jakupi.

Potvrđujemo da smo primili zahtev za članstvo Kosova i prosledili ga Komitetu ministara u skladu sa statutom Saveta Evrope, rečeno je agenciji Beta u pres službi SE.

Vlada Kosova je prethodno 12. maja na elektronskoj sednici načelno usvojila Inicijativu za članstvo Kosova u Savetu Evrope.

U saopštenju Vlade Kosova se navodi da je Savet Evrope najstarija međuvladina organizacija u Evropi čija je osnovna svrha da obezbedi saradnju i jedinstvo u oblasti ljudskih prava, demokratije i vladavine prava, "koja su zagarantovani Ustavom Kosova".

Vučić: Kosovo pokazalo da je brutalno pogazilo Vašingtonski sporazum

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je Priština tim zahtevom pokazala da je srušila Vašingtonski sporazum i upitao predstavnike međunarodne zajednice zbog čega pozivaju Beograd na razgovore kada kosovski Albanci sruše sve ono što potpišu.

"Brutalno su ga pogazili i pregazili, ne sekiraju se ni za šta. Posle deset godina gaženja Briselskog sporazuma sada su zgazili i Vašingtonski sporazum a Rezoluciju 1244 (saveta bezbednosti UN) nikada nisu ni poštovali", rekao je Vučić na otvaranju Sajma automobila u Beogradu.

Vučić je rekao da ne zna da li Kosovo ima većinu za ispunjenje tog zahteva, ali da prosta računica govori da može da očekuje oko dve trećine glasova ukoliko ih podrže samo one zemlje koje priznaju nezavisnost Kosova.

"Dobili su sada podršku SAD i za ulazak u Partnerstvo za mir. To je pritisak na ovih pet zemalja EU koje ne priznaju nezavisnost i poziv Srbiji da i mi to učinimo. Ali sve to njima ne vredi previše ako ne dobiju 'zeleno svetlo' od Beograda i Srbije", rekao je Vučić.

On je rekao da će 13. maja biti održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, na kojoj će biti razmatrano i to pitanje, ali da on smatra da Srbija ne treba da bude nervozna već da treba da pokaže da je spremna da pruži snažan odgovor i da se bori i čuva svoju zemlju.

Vučić je dodao da ne očekuje nikakvu reakciju Zapada po pitanju poteza Kosova. Dodao je da se na tom slučaju pokazalo pravo lice onih koji su u prethodnom periodu stalno pominjali evropske vrednosti i zalagali se za međunarodno pravo.

Put do punopravnog članstva u Savetu Evrope može potrajati i više godina

Iako je Priština špdnela zahtev za članstvo u SE, od podnošenja zahteva za prijem do statusa punopravne članice te organizacije, prema dosadašnjim iskustvima i proceduri, može proteći i više godina.

Prvi korak na putu do članstva jeste dobijanje podrške više od dve trećine članova Komiteta ministara Saveta Evrope da se zahtev uzme u razmatranje.

Komitet ministara čine šefovi diplomatija svih zemalja članica ili njihovi izaslanici. Većina od ukpuno 46 zemalja članica, koliko SE broji posle suspenzije Rusije iz članstva, priznaje nezavisnost Kosova, pa se očekuje da će u Komitetu ministara kosovske vlasti uspeti da obezbede potrebnu dvotrećinsku podršku za prvi korak ka članstvu.

Naredni korak je da jedna od zemalja članica Saveta Evrope mora kosovski zahtev za članstvo da stavi na dnevni red i glasanje u Komitetu ministara ili na godišnjoj ministarskoj sednici.

Po dobijanju dvotrećinske većine u tom telu, zahtev se prosleđuje Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

Potencijalna članica mora ispunjavati kriterijume Saveta Evrope u domenu demokratije, poštovanja ljudskih prava i vladavine prava. Proces usklađivanja sa standardima Saveta Evrope kontrolišu poslanici Parlamentarne skupštine.

Iskustva drugih zemalja pokazuju da usklađivanje može potrajati i više godina, a dužina procesa zavisi isključivo od zemlje koja želi da pristupi u članstvo.

Ukoliko na kraju tog procesa zemlja koja aplicira za članstvo dobije dvotrećinsku većinu glasova i u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, zahtev se vraća Komitetu ministara na konačnu potvrdu.

Savet Evrope već ima kancelariju u Prištini preko koje realizuje programe podrške kosovskim institucijama i jačanju vladavine prava i zaštite kulturnog nasleđa, a Kosovo je do sada uspelo da postane punopravna članica u nekim telima Saveta Evrope, poput Banke za razvoj SE (CEB) i Venecijanske komisije.

Izvor: Beta, EURACTIV.rs

Foto: Savet Evrope