Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je 29. maja da je u telefonskom razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom dogovoren povoljan aranžman o nabavci ruskog gasa, čiji detalji će narednih dana biti precizirani.

"Imali smo vrlo dobar razgovor o više tema, a najvažnija su naši biletaralni odnosi i gasni aranžman", rekao je Vučić novinarima. Istakao je da će Srbija i dalje nabavljati ruski gas po ceni koja se utvrđuje po sadašnjoj povoljnoj formuli koja zavisi od kretanja cene nafte na svetskom tržištu, a to znači da će imati ubedljivo najpovoljniju cenu gasa u Evropi.

"Potpisaćemo ugovor na rok od tri godine, a sutra ili prekosutra razgovaraćemo o količinama gasa. Srbiji su potrebne veće količine gasa, ali ako smem da kažem, imaćemo sigurnu zimu, a od daljih razgovora zavisiće koliko će nas gas koštati", kazao je Vučić.

Kako je pojasnio, cena gasa koji će Srbija nabavljati od ruskog Gasproma je sada tri puta niža nego što ga nabavljaju druge evropske zemlje, a zimi bi ta cena bila i 10 do 12 puta niža. Izrazio je očekivanje da cena bude 340 do 350 dolara za 1.000 kubika gasa.

Rekao je da dogovorena cena za isporuku 2,2 milijarde kubika gasa godišnje, a Srbiji je potrebno još 800 miliona kubika. Srbija sa Gaspromom pregovara o novom gasnom aranžmanu jer 31. maja ističe šesmomesečni sporazum postignut u novembru prošle godine. Sada je cena ruskog gasa za Srbiju 270 dolara za 1.000 kubnih metara.

Gasprom je direktno ili kroz svoje firme većinski vlasnik Naftne industrije Srbije i jedini dobavljač gasa Srbiji i većinski vlasnik oba gasovoda kojim se gas iz Rusije doprema u Srbiju.

I Kremlj je potvrdio da su se Putin i Vučić dogovorili da Rusija nastavi nesmetano snabdevanje Srbije prirodnim gasom. Putin i Vučić su razmenili mišljenje o nizu tema - situaciji u Ukrajini i dešavanjima oko Kosova, i "ponovo je potvrđeno obostrano raspoloženje za dosledno jačanje strateškog partnerstva Rusije i Srbije na osnovu tradicionalno tesnih veza između naroda dveju zemalja", saopštio je Kremlj.

Srbija iz Rusije uvozi 81% potrebnih količina gasa i 18% nafte i naftnih derivata.

Prema navodima stručnjaka, godišnja potrošnja gasa u Srbiji je oko tri milijarde kubnih metara i od te količine toplane i toplane-elektrane potroše oko 49%, a industrija oko 26%.  Domaćinstva u Srbiji troše oko 13%, tržni centri i ostale komercijalne delatnosti oko 10% i poljoprivreda i saobraćaj oko 2%.

Izvor: Beta

Foto: Beta