Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 31. maja da očekuje da nova vlada Srbije bude formirana do kraja jula kako bi vlada koja ima legitimitet zajedno sa predsednikom radila na rešavanju otvorenih pitanja koja, kako je istakao, on ne može da rešava sam.

Posle polaganja zakletve kojom je započeo drugi petogodišnji mandat, Vučić je u Skupštini Srbije najavio da će započeti konsulatacije sa parlamentarnim strankama čim bude formiran novi saziv parlamenta izrazivši nadu da će u vladu biti uključeno što je više moguće pripadnika manjina.

"Moramo da se bavimo novim sankcijama i novim čudima, u kojima opet možemo da budemo oštećeni, pa ćemo moliti naše evropske partnere da nam pomognu, ali to je već pitanje za njih", rekao je Vučić nakon govora o teškoj situaciji koja je nastala zbog rata u Ukrajini.

Obraćajući se poslanicima i zvanicama, kazao je da će mu prioriteti u radu biti "mir, stabilnost, nezavisnost u odlučivanju, sloboda Srbije, sigurnost, zdravlje, Evropa, rad, rad i rad".

"Kompromisa ne sme biti, jedino želim da budem predsednik svih i predsednik za sve, da budem prvi po obavezama i poslednji po privilegijama", rekao je Vučić i citirajući Konfučija istakao da "kompromis može da se pravi sa svim osim sa idealima".

Vučić je rekao da su se preko Srbije "odvajkada ukrštali interesi" tuđih ambicija, da svet možda nikad više neće biti isti, ali da će Srbija nastaviti da radi "na opštu dobrobit ".

"Da stvari konkretizujem – svet pred našim očima se na dnevnom nivou dramatično menja. Napad na Ukrajinu je prekretnica u međunarodnim odnosima", rekao je predsednik i dodao da je Rusija želela prekid dominacije Zapada i sprečavanje širenja NATO, dok je Zapad želeo očuvanje sopstvene prevlasti pozivajući na zaštitu međunarodnog prava.

"I tačno je da je napadom na Ukrajinu pogaženo međunarodno pravo, ali je takođe tačno da se to dogodilo desetinama puta u savremenom svetu te da su ključni protagonisti neretko bile zapadne sile", ocenio je Vučić.

U svom govoru osvrnuo se na bombardovanje SR Jugoslavije 1999. godine, a pomenuo je i razgovor "sa jednim velikim evropskim liderom" koji mu je rekao da velike zemlje ne priznaju da su pogrešile, a da su "suze kajanja predviđene za male zemlje".

Ne precizirajući o kome je reč, predsednik je istakao da je prvi put čuo od zapadnih lidera da nisu "najsrećniji svime što su činili u prošlosti".

Zapad je pitao da li zaista očekuju da se Srbija snažno opredeli protiv Ruske Federacije i zamolio predstavnike Zapada "da budu malo fer".

Predsednik Srbije više puta je ponovio da je formiranje nove vlade od presudnog značaja imajući u vidu tešku situaciju, naročito kada je reč o Kosovu, a najavio je da treba u budućnosti raditi na vladavini prava, energetici, zdravstvu, dualnom obrazovanju i suštinskim reformama.

Izvor: Beta

Foto: Beta