Poseta šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Beogradu zvanično je otkazana 6. juna. Predsednik Srbije Aleksandar Vučič objavio je na Instagramu da ga je ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko obavestio "o razlozima koji su onemogućili dolazak ministra Lavrova u Beograd i doneo dokumenta koja to potkrepljuju".

Lavrov je 6. juna trebalo da doputuje u dvodnevnu posetu Srbiji. Poseta je otkazana pošto su Severna Makedonija, Bugarska i Crna Gora odbile da daju dozvolu za prelet njegovog aviona.

Predsednik Vučić izrazio je nezadovoljstvo zbog okolnosti koje su sprečile dolazak Lavrova u  Srbiju. U razgovoru sa ambasadorom Rusije u Beogradu Aleksandrom Bocan-Harčenkom, Vučić je rekao da će "Srbija, uprkos svemu, čuvati nezavisnost i samostalnost u političkom odlučivanju i nastaviti evropski put uz negovanje tradicionalnih prijateljskih i partnerskih odnosa sa zemljama na svim kontinentima i očuvanje vojne neutralnosti", saopšteno je iz pres službe predsednika Srbije.

Portarolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova prethodno je 5. juna uveče potvrdila da su "zemlje koje okružuju Srbiju zatvorile komunikacioni kanal, sprečivši prelet leta Sergeja Lavrova koji je nameravao da poseti Srbiju".

"Ruska delegacija je trebalo da stigne u Beograd na pregovore. Zemlje članice EU i NATO su zatvorile vazdušni prostor, zatvorile su još jedan kanal komunikacije", potvrdila je Zaharova, a preneli ruski mediji.

Sergej Lavrov ocenio je 6. juna da su, odbijajući da dozvole njegov let, zemlje EU i NATO oduzele Beogradu pravo da vodi suverenu politiku.

Na konferenciji za novinare u Moskvi, Lavrov je kazao da je u protekla 24 sata stiglo dosta pitanja o "reagovanju na nezapamćene odluke koje su donele neke članice NATO", koje su "sprečile realizaciju posete".

"Suverenoj državi oduzeto je pravo da vodi spoljnu politiku. Međunarodne aktivnosti Srbije u ruskom pravcu su blokirane", rekao je on.

Lavrov je kazao da veoma ceni "hrabru" poziciju Srbije i lično predsednika Aleksandra Vučića da se neće baviti antiruskom politikom. Naglasio je da odnose Rusije i Srbije "niko neće moći da uništi" , da će Rusija i Srbija nastaviti kontakte i da je u Moskvu pozvan ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Kremlj je osudio kao "neprijateljski čin" odluku tri evropske zemlje da zatvore vazdušni prostor za ruskog šefa diplomatije Lavrova i tako spreče njegovu posetu Srbiji.  "Takva neprijateljska dela prema našoj zemlji mogu da izazovu određene probleme... ali ne mogu da spreče našu diplomatiju da nastavi svoj rad", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

Zamenik predsednika gornjeg doma ruskog parlamenta, Saveta Federacije Konstantin Kosačov rekao je da reakcija Moskve i Beograda na zatvaranje vazdušnog prostora za avion ministra Lavrova treba da bude zajednička i izuzetno oštra.

"Sadašnji demarš, naravno, nije u vezi sa avionom. On je usmeren protiv Rusije kao države i protiv Srbije kao države. Reakcija će, nadam se, biti zajednička i izuzetno oštra, u formatu ne samo diplomatskih protesta, već i konkretnih, praktičnih odgovora", napisao je Kosačov na Telegramu.

On je ocenio da sadašnji potez Bugarske, Severne Makedonije i Crne Gore nije odluka samih tih država.

"Sve tri zemlje su ulaskom u NATO, ozbiljno i dugo izgubile suverenitet, a Evropska unija za njih – i za članice i za kandidate – samo je paravan za ovu sramnu okolnost. Reč je o demaršu Alijanse, a bez Sjedinjenih Država to ne bi moglo biti", rekao je Kosačov.

Prema njegovim rečima, ovakvim direktnim mešanjem u bilateralne poslove dve suverene evropske zemlje koje nisu članice alijanse, Rusije i Srbije, NATO pokušava da "zarobi i pokori" ostatak Evrope.

Generalni direktor ruske državne kompanije Roskosmos Dmitrij Rogozin zapretio je Bugarskoj, Rumuniji i Crnoj Gori interkontinentalnom balističkom raketom "Sarmat" zbog odluke da ne dozvole prelet aviona kojim je Lavrov trebalo da otputuje u Srbiju.

"Zašto je dobar Sarmat? Neće tražiti od kukavičkih Bugara, osvetoljubivih Rumuna i Crnogoraca koji su izdali našu zajedničku istoriju dozvolu za let. Kao ni neki Šveđani", napisao je Rogozin na Telegramu.  Rogozin je nedavno izjavio da Rusija svojim raketama može da uništi sve zemlje članice NATO za pola sata.

Lavrov je ranije najavio da tokom posete Beogradu namerava da sa predsednikom Vučićem razgovara o svim temama koje su od interesa za, kako je naveo, srpske prijatelje.

On je naveo da je Rusija zainteresovana da čuje Vučićeve ocene, kao i drugih srpskih političara o nastaloj situaciji, kao i da će "veoma zanimljivo biti čuti kako ocenjuju posredničku ulogu EU". "Naravno, mnogo je važno da razumemo procene srpskog rukovodstva i njegove planove delatnosti za naredni period", kazao je šef ruske dioplomatije.

Govoreći o odnosu Rusije prema pregovorima o budućnosti Kosova, on je kazao da oni moraju da se zasnivaju na rezoluciji 1244, dodavši da je ruski predsednik Vladimir Putin više puta i na sastanku sa Vučićem i u svojim javnim nastupima naglasio da Rusija apsolutno podržava stav Srbije i da će podržati odluku koja će biti prihvatljiva za srpski narod.

Viši istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Vuk Vuksanović izjavio je da otkazivanje posete Lavrova Beogradu ne mora nužno da se tumači kao politička poruka Srbiji, ali da pokazuje Srbiji da ima limitirana sredstva u odnosima sa Rusijom.

"Pitanje je da li se (otkazivanje posete) doživljava kao politička poruka Srbiji ili kao primena mera koje su gotovo na snazi od samog starta, ali u svakom slučaju to jeste pokazatelj Srbiji koliko ima limitirana sredstva u odnosima sa Rusijom", rekao je Vuksanović agenciji Beta.

On je kazao da je od početka priče o poseti Lavrova bilo "čudno" kako posetu tehnički izvesti, s obzirom na zabranu letenja".

"Postavlja se pitanje zašto se čekalo (da se poseta otkaže) ovoliko dugo, da se napravi predstava", kazao je on.

Izvor: Beta

Foto: Beta