Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je u Beogradu da Berlin očekuje da se sve zemlje koje su kandidati za članstvo u EU pridruže sankcijama koje je Unija uvela Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 10. juna, Šolc je rekao da "svako mora da zna" da sankcije "neće tek tako nestati" po okončanju sukoba u Ukrajini.

"Ovo je strašan, besmislen, imperijalistički rat Rusije, važno je da svi zajedno pokažemo solidarnost prema Ukrajini i da joj pomognemo da se brani od napada. Uveli smo sankcije, važno je da se što veći broj zemalja priključi tim sankcijama. To pomaže Ukrajini da sama odredi budućnost i da odbrani suverenitet i teritorijalnu celovitost", kazao je Šolc.

Na pitanje da li je izrazio očekivanje da se Srbija odmah pridruži sankcijama ili postepeno, Šolc je rekao da je "došao da podrži proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji", i dodao da je "želja velikog broja ljudi u Evropi da se Beograd priključi sankcijama".

Naveo je da su razgovarali i o dijalogu o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, i dodao da je u tom procesu "potreban napredak".

"Želim da ohrabrim lidere da se dođe do pomaka, da se sklopi niz malih dogovora koji u celini unapređuju dijalog o normalizaciji odnosa dve zemlje", kazao je Šolc.

Upitan šta bi bila posledica po Srbiju i Kosovo ako Beograd odbije da prizna kosovsku nezavisnost, Šolc je rekao da je "nemački stav jasan i godinama poznat".

"Sad je potrebno da se svi angažovano posvete tom procesu da se dođe do napretka. Obe strane moraju dati doprinos tome i odgovorne su da ne bude blokada, da se ne odlažu sastanci, da se pravi niz malih koraka kako bi se došlo do konačnog cilja", naveo je.

Šolc je rekao da je sa Vučićem razgovarao i o situaciji u Bosni i Hercegovini i dodao da "nema smisla ugrožavati budućnost BiH i pospešivati secesionističke tendencije".

Kad je reč o evropskim integracijama Srbije, Šolc je ukazao da je potreban nastavak reformi u oblastima vladavine prava, slobode medija i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Potreban je nastavak reformi, dobro je što postoji pravosudna reforma koja predstavlja iskorak, ali moraju da uslede sledeći koraci", dodao je.

Naveo je da Nemačka podržava Srbiju u procesu pristupanja EU, za koju je kazao da će "biti uspešna jedino kao celina".

"Saradnja sa Srbijom i Zapadnim Balkanom za nas je važna, želimo da te zemlje napreduju i da imaju perspektivu pristupanja EU. Tu sam da ohrabrim sve da rade na tome da napredak bude moguć", rekao je nemački kancelar.

Šolc je kazao da brzina procesa pristupanja Uniji zavisi od mnogo faktora, od toga koliko se zemlje kandidati "trude da ispune sve neophodne uslove", ali i od dinamike EU u tom procesu.

"Moj cilj je da uspemo u tome i to ne u dalekoj budućnosti, nego što je pre moguće. Neće moći za šest meseci, taj proces će trajati, ali bilo bi dobro da se to sada pospeši velikom hrabrošću", naveo je Šolc.

Šolc je u Beograd doputovao iz Prištine, gde je posle sastanka sa premijerom Aljbinom Kurtijem rekao da u EU nema mesta za države koje se međusobno ne priznaju.

Nemački kancelar iz Beograda je otišao u Solun, na radnu večeru u okviru regionalne inicijative Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi. Šolc će 11. juna posetiti Severnu Makedoniju i Bugarsku.

Vučić: Imamo drugačiji stav po pitanju sankcija Rusiji, ali smo osudili upad u Ukrajinu

Predsednik Srbije izjavio je da Srbija ima "drugačiji stav" od Zapada po pitanju uvođenja sankcija Rusiji iz mnogo razloga, ali da je i pored "vekovnih odnosa sa Rusijom osudila rušenje međunarodnog javnog poretka i upad u Ukrajinu".

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara nakon sastanka sa nemačkim kancelarom, upitao "u čemu je razlika kada neko izvede napad na Srbiju bez odluke Saveta bezbednosti UN i kada neko bez odluke Saveta bezbednosti UN takođe izvrši agresiju na Ukrajinu".

"Mi Srbi sećamo se sankcija i ne mislimo da su sankcije uvek najbolja stvar, ali ne zaboravite da mi imamo drugačije odnose sa ruskom stranom vekovima i opet nam nije smetalo da budemo fer i da osudimo rušenje međunarodnog javnog poretka i upad u Ukrajinu. Zato što smo se ponašali principijelno i zato što smo imali vrednosti", kazao je predsednik.

Naglasio je i da je pozicija Srbije drugačija jer od strane Rusije ima i podršku u Savetu bezbednosti UN po pitanju Kosova i ponovio da se Srbija ne slaže sa kršenjem međunarodnog javnog prava i narušavanjem teritorijalnog integriteta neke suverene zemlje i da je nedvosmisleno izrazila svoj stav po tom pitanju svojim odlukama u Generalnoj skupštini UN, Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju i mnogim drugim mestima.

"Što se tiče pravne i političke prirode samog sukoba, pozicija i stav Srbije su potpuno jasni", istakao je Vučić.

Vučič je ocenio i da je "Srbija kriva" i kada ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ne dođe u posetu Srbiji, dok sa druge strane Turska "nije kriva" kada Lavrov ode tamo".

"I tako je sve postavljeno, šta ja tu da radim. Ako je dovoljno da postoji jedna zemlja koja mora da bude žrtva, pa makar i tako mala kao Srbija, opet sa tim nemam nikakav problem", kazao je on.

Izvor: Beta

Foto: Beta