Predsednik Albanije Iljir Meta rekao je u Prištini da nema potrebe da mu kosovski lideri zahvaljuju jer, kako je rekao, ima moralnu i ustavnu obavezu da pomogne Kosovu. Iljira Metu je u Prištini  dočekala predsednica Kosova Vjosa Osmani.

Meta je funkciju predsednika Albanije počeo i završava posetom Kosovu, a 24. jul je njegov poslednji dan na mestu šefa države.

Meta je 22. jula na početku trodnevne posete Kosovu posle dočeka na najvišem nivou i susreta sa predsednicom Osmani izrazio žaljenje što nije učinio više za Kosovo i obećao da će, kada zvanično napusti funkciju, biti više posvećen tome.

"Ne prihvatam nikakvu zahvalnost iz razloga što sam izvršio ustavnu, ali i moralnu dužnost, kakvu ima svaki građanin Albanije i jedino što žalim je što sam mogao da uradim više u podršci Kosovu, da sam imao manje unutrašnjih problema u mojoj zemlji tokom ovih pet godina. Ali obećavam vam da ću od ponedeljka, 25. ujutru, učiniti višestruko više i za Kosovo", rekao je eta na konferenciji za novinare.

Meta je rekao da će i sledeći predsednik Albanije biti na strani Kosova.

"Ono na čemu želim da vam se zahvalim danas je odlična saradnja koju smo imali sa vama i sa svim institucijama Kosova i koja će se nastaviti i u budućnosti. Uveren sam da će izabrani predsednik Albanije nastaviti ovu veoma pozitivnu tradiciju. Ovde je važno istaći odluku Međunarodnog suda pravde jer je ona učvrstila nezavisnost Kosova i put slobode na koji je Kosovo ušlo", rekao je Meta.

Rekao je da je u interesu svih zemalja regiona da imaju što više zemalja članica u NATO i rekao da očekuje sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

"Želim da vam čestitam na odličnim dostignućima Kosova. Radujemo se što ćemo pozdraviti sporazum koji vodi ne samo normalizaciji već i međusobnom priznanju Srbije i Kosova. Nijedna zemlja ne može ući u EU bez rešavanja takvih pitanja", rekao je albanski predsednik.

Predsednica Osmani je rekla da Kosovo i Albaniju spaja evroatlantska budućnost.

Ona je zahvalila predsedniku Meti na doprinosu odnosima dve zemlje i podršci tokom svih procesa kroz koje je Kosovo prošlo. Rekla je da je članstvo u evroatlantskim strukturama jasan cilj.

"Naša institucionalna agenda ostaje fokusirana na konsolidaciji naše pozicije kao suverene i nezavisne zemlje i promovisanje ekonomskog razvoja. Naš jasan cilj, cilj naroda Kosova, ostaje članstvo u evroatlantskim strukturama, EU i NATO. Kosovo priprema aplikaciju za status kandidata za članstvo u EU do kraja ove godine", kazala je ona.

Meta se oko podneva na svečanoj sednici kosovskog parlamenta obratio poslanicima i građanima Kosova i ocenio da Albanija nije iskoristila mogućnosti koje ima za podršku Kosovu.

On je rekao da Albanija "snažno podržava napore da Kosovo bude član NATO i da Albanija ima prostora da ojača poziciju Kosova u međunarodnoj areni".

"Kao zemlja članica NATO, nestalna članica Saveta bezbednosti, kao zemlja koja je tek započela pregovore o članstvu u EU, Albanija ima prostor delovanja koji je još uvek nedovoljno iskorišćen u korist jačanja međunarodne pozicije Kosova i njegovog članstva u međunarodnim organizacijama", naglasio je on.

Kazao je da Kosovo i Albaniju povezuje sve, od identiteta, istorije, jezika, vere, tradicije, evropskih i evroatlantskih perspektiva i interesa.

"Ova neraskidiva veza između Albanije i Kosova vuče korene iz prolivene krvi i uzvišenih žrtava naših najslavnijih heroja. Snaga naših odnosa leži u ljudima", kazao je Meta.

Dodao je da dijalog sa Srbijom treba "pogurati napred" da bi se postiglo priznanje i da vize za građane Kosova treba što pre ukinuti.

"Da budemo ponosni na slobodu i nezavisnost, ali da ostanemo svesniji na nove opasnosti koje nam prete. Istorija nam daje puno pravo da se ponosimo oslobodilačkim ratom OVK, ali da vodimo računa da ovaj rat i dalje ostane neokaljan, kako i zaslužuje", kazao je on.

Meta je izrazio uverenje da su visoki zvaničnici OVK, kojima se sudi u Specijalnom sudu nevini.

"Nevinost lidera koji su danas nepravedno u Hagu pobediće svaki očajnički pokušaj da se agresori pretvore u žrtve, a žrtve u agresore. Kosovo nije samo faktor mira, bezbednosti, stabilnosti, već i demokratizacije i evropeizacije u regionu", rekao je Meta.

Izvor: Beta

Foto: Vjosa Osmani Twitter