Najveći broj stanovnika Srbije smatra da je uzrok sukoba u Ukrajini težnja NATO da se širi na Istok, pokazalo je istraživanje organizacije Novi treći put "Rat u Ukrajini i javno mnjenje u Srbiji".

Koordinator istraživanja Miljan Mladenović rekao je 26. jula novinarima u Medija centru da 59% ispitanika smatra da je Zapad kriv za sukob, 23% misli da je najvećim delom kriva Rusija, dok njih 18% ocenjuje da su krivi Rusija i Zapad pođednako.

Pri tome 14% ispitanika smatra da bi se rat mogao proširiti van granica Ukrajine, dodao je Mladenović, a 33% da se rat verovatno neće širiti dok 20% njih tvrdi da neće sigurno.

Mladenović je kazao da je istraživanje pokazalo da 55% ljudi smatra da je pozicija Srbije u vezi rata u Ukrajini ispravna, dok trenutnu poziciju Srbije ne podržava 26% građana.

Na pitanje koja je pozicija Srbije trenutno, 36% učesnika istraživanja je reklo da je Srbija neutralna, 7% smatra da je Srbija na ruskoj strani a tek 1% da se Srbija opredelila na stranu Zapada.

Upitani da li misle da će doći do direktnog sukoba Rusije i NATO, 22% je sigurno, a 37% veruje da do njega neće doći, dok je 4% sigurno, a 5% veruje da će do njega doći.

Na pitanje koje se tiče Finske i Švedske i njihove aplikacije za ulazak u NATO, 18% ispitanika smatra da je to "prst u oko Rusiji i da bi Rusija imala pravo da vojno interveniše u ovim državama" a 33% smatra da je to "prst u oko Rusiji, ali ona ne bi imala pravo da vojno interveniše".

Istovremeno 33% smatra da je to "pravo i izbor Finske i Švedske na koje niko nema pravo da utiče", dok 16% smatra da je to "način Finske i Švedske da se zaštite od ruske agresije, jer bi imali podršku NATO u slučaju sukoba sa Rusijom".

Takođe 59% ispitanih misli da će više štete od sankcija imati Zapad a 25% smatra da će više ispaštati Rusija.

Na pitanje da li Srbija treba da uvede sankcije Rusiji, 72% ispitanika navodi da ne treba uvoditi nikakve sankcije, 16% da treba potpuno uskladiti nivo sankcija sa EU a 9% misli da treba uvesti najmanji nivo sankcija da bismo na taj način pokazali stav da osuđujemo delovanje Rusije.

Polovina ispitanika (51%), pokazalo je istraživanje, smatra da na Srbiju u vezi sankcija pritisak vrši samo Zapad, 20% misli da pritisak u istoj meri vrše Zapad i Rusija a samo 3% smatra da pritisak vrši samo Rusija.

Istraživanje je pokazalo i da bi, kada bi se sutra održavao referendum o ulasku Srbije u EU, 25% ispitanika sigurno glasalo za, 22% verovatno za, 16% ispitanika verovatno bi bilo protiv a 36% sigurno protiv.

Kada je u pitanju ulazak u NATO, 4% ispitanika sigurno bi bilo za, 6% verovatno za, 21% verovatno bi glasalo protiv a 70% sigurno bi glasalo protiv.

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Foto: Medija centar Beograd