Predsednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti ocenili su da je na sastanku sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u Stejt departmentu potvrđeno da Kosovo nema većeg, boljeg i moćnijeg prijatelja od SAD. Blinken je izrazio podršku evroatlantskim integracijama Kosova i briselskom dijalogu Beograda i Prištine.

Osmani je rekla da je na sastanku sa Blinkenom razgovarano o budućnosti Kosova na međunarodnoj sceni, kao i o neophodnoj podršci SAD.

"Razgovarali smo o temama koje se odnose na uspeh Kosova i njegovu budućnost u međunarodnoj areni. Blinkenu smo predstavili reforme koje se sprovode na Kosovu i izazove sa kojima se suočavamo, za koje nam je potrebna podrška SAD", rekla je Osmani nakon sastanka.

Dodala je da bez podrške SAD Kosovo ne može imati uspeha ni u prijemu u međunarodne organizacije a jedna od tema razgovora je bila i prijem Kosova u NATO.

Ona je dodala da je partnerima Prištine jasno da Kosovo pripada "demokratskim zemljama koje žele da zaustave rusku agresiju".

"Uloga koju Rusija ima u našem regionu je da preko svog satelita Srbije destabilizuje Balkan, a potom i ceo kontinent. To je bilo među pitanjima koja smo pokrenuli", rekla je Osmani.

"Blinken i predsednik Džozef Bajden su duboko svesni ove istorije ruskih namera u našem regionu i nikada ne skreću pažnju sa Zapadnog Balkana kako bismo zajedno mogli da radimo na zaustavljanju ovih namera. Ruska agresija u Ukrajini i izazovi kroz koje prolaze Evropa i njeni demokratski partneri su dokazali ko su prave demokratije, kao što je Kosovo koje je uvelo sankcije i ko su oni koji pomažu Putinu. Našim partnerima je to jasno", dodala je Osmani.

Kurti je rekao da je "sastanak bio veoma srdačan i veoma koristan za odlične odnose Kosova i SAD".

"Pokazali smo kako je Kosovo priča o dvostrukom uspehu. Prvo, rad i izdržljivost naroda, i intervencija NATO da se zaustavi genocid Srbije, i drugo, uspešna priča o kvalitetnoj demokratiji koja ide uz ekonomski razvoj. Za razliku od nekih drugih sila širom sveta koje žele da pokažu da za ekonomski razvoj demokratija nije neophodna, mala država Kosovo je primer da ekonomski razvoj i kvalitetna demokratija idu zajedno", rekao je kosovski premijer.

Kurti je rekao da su iskoristili sastanak da zatraže od Blinkena da poveća američke investicije na Kosovu.

Blinken je na početku sastanka izjavio da je Kosovo nepokolebljiv partner SAD i da između njih postoji duga i snažna istorija, saopštio je Stejt department.

"Radimo zajedno na mnogo različitih pitanja važnih za SAD i naše zemlje", uključujući, kako je navedeno, "kritična pitanja regionalne bezbednosti".

Zahvalio je Kosovu na prihvatanju izbeglica iz Avganistana i snažnoj podršci Ukrajini od prvog dana ruske agresije.

"SAD podržavaju evroatlantske i međunarodne integracije Kosova i dijalog Kosova i Srbije uz posredovanje EU", napisao je Blinken na Tviteru.

Osmani, Kurti i ministarka ekonomije Artana Rizvanoli otputovali su u ponedeljak u SAD, gde su prisustvovali potpisivanju sporazuma vrednog više od 200 miliona dolara sa američkom agencijom Milenijum čelendž korporejšn (Millennium Challenge Corporation - MCC) za program koji se odnosi na energiju.

Sporazum sa MCC je najveća investicija u energetski sektor Kosova, i prema ocenama kosovskih zvaničnika predstavlja temelj za energetsku tranziciju Kosova.

Izvor: Beta, EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP