Vlada u Prištini odložila je primenu odluke o reciprocitetu koja se odnosi na registarske tablice i ulazno-izlazna dokumenta za mesec dana, pod uslovom da se uklone barikade na administrativnim prelazima. Odlaganje je pozdravljeno na Zapadu. Na prelazu Merdare barikade su uklonjene i građanima Srbije koji ulaze na Kosovo izdaju se ulazno-izlazna dokumenata dok su na Brnjaku i Jarinju i dalje barikade.

Premijer Kosova Aljbin Kurti napisao je 1. avgusta na Tviteru da je odluka da se odloži za 1. septembar odluka o reciprocitetu doneta pod uslovom da se uklone sve barikade i uspostavi puna sloboda kretanja.

"U saradnji sa našim međunarodnim saveznicima, obavezujemo se da ćemo za 30 dana odložiti primenu odluka o registarskim tablicama automobila i ulazno-izlaznim dokumentima na graničnim prelazima sa Srbijom, pod uslovom da se uklone sve barikade i vrati puna sloboda kretanja", napisao je Kurti.

Ministar unutrašnjih poslova Dželal Svečlja saopštio da je počela podela ulaznih dokumenata na graničnim prelazima Kosova, sa izuzetkom punktova Jarinje i Bernjak, koji su i dalje zatvoreni zbog barikada.

Da će primena odluke o reciprocitetu za registarske tablice i lične karte biti odložena jedino ako se uklone sve barikade, potvrdila je i ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala u odgovou specijalnom predstavniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku.

"Činjenice ostaju činjenice. Kosovo se složilo sa predlogom SAD i u skladu (sa zahtevom) EU. Pristali smo na odlaganje do 1. septembra 2022, ali samo ako se barikade uklone do 1. avgusta. Reciprocitet će ostati realnost, Kosovo ništa nije 'odložilo', u ponoć je stupila na snagu uredba o ličnim kartama", napisala je Gervala.

Lajčak je danas pozdravio odluku kosovske vlade o odlaganju mera reciprociteta prema Srbiji na 30 dana.

Lajčak je na svom Tviter nalogu napisao da je zahvalan ambasadoru SAD u Prištini Džefu Hovenijeru (Jeff Hovenier) na "snažnoj podršci".

"Pozdravljamo odluku Kosova da prihvati predlog (šefa evropske diplomatije) Žozepa Borela za odlaganje mera na mesec dana. EU očekuje da se sve blokade na putevima odmah uklone. Borel poziva Kosovo i Srbiju da se uključe u dijalog o napretku", napisao je Lajčak.

Hovenijer je izjavio kasno sinoć (31. avgusta) da je od kosovskih vlasti tražio odlaganje odluke o primeni reciprociteta za mesec dana, jer, kako je naveo, postoje neslaganja i dezinformacije u vezi sa tom odlukom.

Odluku Prištine pozdravio je Borel. "Očekujem da će sve blokade na putu odmah biti uklonjene. Otvorena pitanja treba rešavati kroz dijalog uz posredovanje EU i fokusirati se na sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, što je od suštinskog značaja za njihou integraciju u EU", napisao je Borel na Tviteru.

Portparol u Evropskoj komisiji Peter Stano rekao je u Briselu da je EU uverena da se dijalogom Beograda i Prištine uz posredovanje EU mogu naći rešenja i otkloniti napetosti na Kosovu,. On je naglasio  da se "EU ne bi angažovala da nije uverena da će se naći rešenje" i zato je pozvala obe strane da dođu na razgovore u Brisel.

"EU smatra da je važno da svi koji su upleteni u neusaglašane i jednostrane akcije narušavaju mir i stabilnost na terenu i što tamo sprečava slobodu kretanja svih građana, moraju to odmah prekinuti", stavio do znanja portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borela.

Jedini način da se reše sporovi, a posebno ovaj poslednji su dijalog i pregovori, dakle dijalog i pregovori, rekao je Stano, predočivši da "Evropska unija i njene članice prate s posebnom pažnjom i zabrinutošću događaje na severu Kosova".

"EU je bila i sada je u kontaktu s obe strane, Kosovom i Srbijom, a mi usaglaseno radimo zajedno s Euleksom i NATO, s Kfor misijom na terenu, kao i međunarodnim partnerima, naročito sa SAD, a naš sveukupni cilj je da se napetost smanji", kazao je Stano.

Istovremeno je NATO ocenio da je sveukupna bezbednosna situacija na severu Kosova napeta i da je taj vojni savez spreman, u skladu sa svojim mandatom, da interveniše ukoliko bi stabilnost bila ugrožena.

"Naša misija KFOR u potpunosti je fokusirana da obezbedi bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve građane Kosova. Komandant KFOR je u kontaktu sa svim relevantnim sagovornicima, uključujući predstavnike kosovskih bezbednosnih organizacija i načelnikom generalštaba Vojske Srbije", navodi se u saopštenju NATO.


Merdare bez barikada

Posle odluke vlasti u Prištini da prolongira izdavanje ulazno-izlaznih dokumenata za sve građane Srbije koji ulaze na Kosovo, na zahtev ambasade SAD, uklonjene su barikade koje su bile postavljene na prelazu Merdare, na kojem od jutros saobraćaj funkcioniše normalno.


Na ulazak na Kosovo u najvećoj meri čekaju Albanci koji se na odmor vraćaju iz zapadnih zemalja.

"Podela ulazno-izlaznih dokumenata već je počela na graničnim prelazima Republike Kosovo, sa izuzetkom punktova Jarinje i Brnjak, koji su i dalje zatvoreni zbog barikada koje su postavile nelegalne srpske strukture", napisao je Svečlja na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, ova odluka će se sprovoditi "sve dok se ne uklone sve barikade i obezbedi sloboda kretanja građana i robe".

Kosovska policija saopštila je 1. avgusta da su prelazi Jarinje i Brnjak i dalje zatvoreni za saobraćaj, "zbog nastavka blokade saobraćajnica u pravcu ova dva prelaza, koju su teškim vozilima izvršila organizovana kriminalna lica/grupe".

Policija je saopštila i da je posle postavljanja blokada na puteve u severnom delu Kosovske Mitrovice, u četiri slučaja pucano iz vatrenog oružja na policijske jedinice, a u jednom slučaju se čula detonacija.

U međuvremenu su četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova istakle poruke "Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština".

Na bilbordima i plakatima širom Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana vidljive su parole "Ovo je ZSO", sa simbolima i porukama na engleskom jeziku koje govore o toj organizaciji, piše Kosovo onlajn.

Janjić: Kosovu slede vanredni izbori, Balkanu rat

Analitičar Dušan Janjić izjavio je 1. avusta da će odlaganje sprovođenja odluke o preregistraciji i ličnim dokumentima na jesen usloviti raspisivanje vanrednih izbora na Kosovu.

Janjić je agenciji Beta kazao da je za očekivati da Srpska lista u septembru napusti kosovske institucije i obori vladu Aljbina Kurtija, "što bi na još nekoliko meseci odložilo primenu odluke o preregistraciji vozila sa srpskim registarskim oznakama i nepriznavanju ličnih dokumenata Republike Srbije".

"Mi imamo stalno odlaganja, iako se rešenje zna. Svi znaju da je krajnje rešenje ono što međunarodni organi transporta priznaju, a to su RKS i SRB tablice. Kada su u pitanju lična dokumenta, svi znaju da već tri godine Kurti vodi politiku reciprociteta. Politika odlaganja i reciprociteta ne vodi ka srećnom i brzom kraju", ocenio je Janjić.

Na pitanje Bete, koji će biti rezultat odlaganja primene ove dve odluke na mesec dana, Janjić je kazao da će jedina "dobit" bito to što će Miroslav Lajčak i ostale međunarodne diplomate koji se bave Kosovom i Metohijom, moći da odu na "miran godišnji odmor".

"Očekujem da u septembru Srpska lista napusti Vladu Kosova i raspisivanje vanrednih izbora. Srpska lista podržava već treću kosovsku vladu, uvek s istim zahtevima kao što su da se formira Zajednica srpskih opština (ZSO) i vrati 'Trepča', ali nikad ništa nije ispunjeno. Ako Srpska lista obori Vladu Kosova, produžiće se rok važenja srpskim tablicama i ličnim dokumentima", objasnio je Janjić.

Dodao je da je "oprobani recept" da se na izbore ide preko barikada kada su u pitanju Srbi, i napada na barikade kada su u pitanju albanske vođe.

"Međunarodna zajednica beži od rešavanja rešivih problema, podržavajući domaće političare da rešive probleme pretvaraju u nerešive bezbednosne probleme. U tome se posebno ističe nesposobnost Evropske unije i Nemačke da upravljaju bilo kojom krizom, pa i krizom na Kosovu. Ovo što rade Lajčak, Žozep Borel, Beograd, Priština i predstavnici Kvinte, je samo na veselje Rusije, a to znači destabilizacija celog Zapadnog Balkana", istakao je analitičar.

Upitan da li prete nove balkanski sukobi, Janjić je rekao da sve što se u poslednje vreme dešava na Kosovu, u Makedoniji i Bosni i Hercegovini, nagoveštava novi rat.

"Ako se nastavi s ovakvom politikom, pitanje je vremena kada će izbiti rat. U ovakvoj situaciji vreme početka rata ne određuju velike sile, već sile 'umešači' kao što su Turska, Rusija, Kina ili čak i nezadovoljna Nemačka. Stari snovi nemačke desnice su da zajedno s Rusijom pokori Evropu", kazao je Dušan Janjić, podržavajući ocenu potpredsednice SAD Kamile Haris da Evropa ide iz kolapsa u kolaps.

Izvor: Beta

Foto: Beta