Univerzitet u Beogradu je ove godine na prestižnoj Šangajskoj listi plasiran između 401. i 500. mesta od rangiranih 1.000 univerziteta na svetu, čime je njegova pozicija poboljšana u odnosu na 2021. godinu, objavio je 15. avgusta Univerzitet.

Prošle godine je bio plasiran između 501. i 600. mesta.

"Uzimajući u obzir dinamičan razvoj performansi visokoškolskih ustanova u privredno najrazvijenijim zemljama, pozicija Univerziteta u Beogradu je relativno stabilna uprkos manje povoljnim uslovima za obavljanje naučnoistraživačke delatnosti i popravljena je u odnosu na prošlu godinu", naveo je Univerzitet u Beogradu.

Iako je Šangajska lista neformalna, stvar je prestiža biti na njoj jer obuhvata manje od četiri odsto svetskih univerziteta, podsetio je taj univerzitet.

Na rang-listi ARWU Univerzitet u Beogradu se prvi put našao 2012. među 500 rangiranih.

Beogradski Univerzitet je i 2019. i 2020. bio rangiran između 401. i 500. mesta, da bi 2021. pao među univerzitete rangirane od 501. do 600. mesta. Najbolje je bio rangiran 2018. godine, između 301. i 400. mesta.

Na listi se našao i Univerzitet u Novom Sadu, i to kao i u protklih pet godina među univerzitetima od 901. do 1.000. mesta.

Kada je reč o pojedinim akademskim oblastima, Univerzitet u Beogradu najbolje je rangiran u oblasti prehrambene nauke i tehnologije, između 51. i 75. mesta. Bolje nego u opštem rejtingu, između 201. i 300. mesta prošao je i u oblasti fizike, veterine, javnog zdravlja i stomatologije.  

Akademsko rangiranje svetskih univerziteta (ARWU) sprovodi se od 2003. kao međunarodno istraživanje akademske izvrsnosti koje obavlja ShanghaiRanking Consultancy.

Reč je, kako se navodi na sajtu ShanghaiRankinga, o "potpuno nezavisnoj organizaciji za proučavanje višeg obrazovanja, koja nije podređena nijednom univerzitetu ili vladinoj agenciji.

Za rangiranje unverziteta ARWU koristi šest objektivnih indikatora, među kojima su i broj bivših studenata ili saradnika koji su osvojivi Nobelovu nagradu ili druga prestižna priznanja, broj citiranih naučnih radova nastalih na nekom univerzitetu, broj radova i članaka objavljenih u stručnim časopisima.

Ove godine je, kako je saopšteno, analiziran rad više od 2.500 univerziteta, a objavljena je rang lista prvih hiljadu.

Na vrhu liste je američki Harvard, i to već 20 godina zaredom. Na drugom i trećem mesto takođe su američki univerziteti, i to Univerzitet Stanford i Masačusetski tehnološki institut. Britenski Kejmbridž i Oksford nalaze se na 4. i 7. mestu. Među prvih 20 univerziteta, čak 15 je iz SAD.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Univerzitet u Beogradu