Evropska komisija je saopštila da se 18. avgusta u dijalogu Beograd - Priština u Briselu "mora i biće raspravljano o svim otvorenim pitanjima", ali je naglasila da "ne može da se spekuliše o rezultatima".

To je izjavila portparolka u EK Nabila Masrali, koja je rekla da će Komisija uskoro objaviti koje će sve teme biti na stolu pregovora srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

Portparolka u EK je takođe istakla da je "za EU najvažnije da dve strane obustave neprijateljstva, uz zapaljive poruke i napetosti i da deluju odgovorno".

"To je predmet dijaloga, predstavnici strana dolaze i videćemo šta će biti ishod i o tome ne mogu da spekulišem", istakla je  Masrali.

Na pitanje novinara kako EU gleda na stepen usaglašenosti Srbije sa spoljnom i bezbednosnom politikom Unije, posebno kad je reč o sankcijama protiv Rusije, portparolka Ana Pisonero je navela da se "Srbija usaglasila s više rezolucija u Generalnoj skupštini UN kojima je osuđena neizazvana i nezakonita ruska agresija na Ukrajinu, što je, razume se, veoma pozdravljeno".

Pisonero, predstavnica za medije evropskog komesara za proširenje Olivera Varheija, dodala je da je to bitno za "postepeno usaglašavanje Srbije u okviru pregovora o članstvu sa spoljnom politikom i odlukama Unije, uključujući sankcije protiv Rusije ".

Kosovski premijer Aljbin Kurti je uoči dijaloga izjavio da se razgovor mora usredsrediti na uzajamno priznanje i rekao da ne želi da raspravlja o sporu oko registarskih tablica i ličnih karata za Srbe na Kosovu.

Srpski predsednik Aleksandar Vučić je naglasio da je ključno da se u dijalogu donese odluka o sprovođenju sporazuma o Zajednici srpskih opština na Kosovu.

Uoči dijaloga Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) saopštila je da nedavni rast zapaljive retorike zvaničnika Kosova i Srbije, posebno izjave o ratu i sukobima na Zapadnom Balkanu, izazivaju veliku zabrinutost.

Visoki zvaničnici dve strane biće smatrani odgovornim za svaku eskalaciju koja dovede do povećanih tenzija i potencijalno nasilja u regionu, navodi se u saopštenju EEAS i pozivaju obe strane da odmah prekinu neprijateljstva i opasne izjave i da se ponašaju odgovorno.

Dodaje se da će se sva otvorena pitanja rešavati kroz dijalog Kosova i Srbije uz posredovanje EU. Pre dijaloga generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sastaće se 17. avgusta u Briselu sa predsednikom Srbije i premijerom Kosova.

Kako je saopštila pres služba NATO, posle odvojenih razgovora najavljene su odvojene konferencije za novinare.

Izvor: Beta

Foto: Evropska komisija