Suzana Grubješić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji (EPuS)U godini izbora za Evropski parlament Unija se, barem u prvih šest meseci, neće mnogo baviti proširenjem ali to ne treba da spečava Srbiju da sprovodi neophodne reforme, smatra generalna sekretarka EPuS Suzana Grubješić. Kada je reč o Kosovu, osnovni cilj, prema njenim rečima, treba da bude da se nastavi dijalog, da EU uzme stvari u svoje ruke i da dijalog ima neku dinamiku. Dijalog Beograda i Prištine, prema njenim rečima, zarobio je čitav proces evrointegracija Srbije i, ako nema napretka u dijalogu, dinamika Srbije u procesu pristupanja EU biće još sporija.

 

Da li će 2019. doneti napredak u dijalogu Beograda i Prištine?

 

Zvanični dijalog koji se vodi uz posredstvo EU i visoke predstavnice za spoljnu politiku Federike Mogerini je u prekidu. Nije ga bilo već nekoliko meseci, EU nije uspela da za sto dovede predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Kosova Hašima Tačija ali to ne znači da je dijalog prekinut, očigledno je da dijalog postoji čim su se SAD zainteresovale za njegovo finiširanje.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/70795.flv

 

 

Međutim, treba se uzdržavati od prognoza kada bi to moglo da se dogodi zato što, ako se setimo strategije  proširenja (EU), u njoj stoji da bi dijalog trebalo da se završi pravno obavezujućim sporazumom o normalizaciji odnosa za vreme mandata sadašnje Komisije ili do izbora za Evropski parlament.

 

Nakon toga su u drugoj polovini 2018. svi ti rokovi relativizovani. Sama Komisija je relativizovala taj rok i stavila u strategiju oznaku hitno. Šta se podrazumeva pod hitnim, to još ne znamo, ali hajde da kažemo da je moguće očekivati da se u toku 2019. postigne napredak u dijalogu koji bi doveo do nečega što mi zovemo kompromisno rešenje a što prištinska strana zove drugačije.

 

Osnovni cilj treba da bude da se pre svega nastavi dijalog, da EU uzme stvari u svoje ruke i da dijalog ima neku svoju dinamiku.

 

Rumunija, jedna od pet članica EU koje nisu priznale Kosovo, 1. januara je preuzela šestomesečno predsedavanje EU. Šta možemo da očekujemo od rumunskog predsedavanja?

 

Očekujemo da i oni, kao i pre njih Austrija i Bugarska, drže u fokusu Zapadni Balkan i politiku proširenja, da to bude jedna od tema kojom će se baviti. Očekujem da dosta rade na regionalnoj saradnji, na povezivanju. Uostalom, imaćemo 16. januara prezentaciju tema i prioriteta rumunskog predsedavanja pa će se videti da li će ta očekivanja biti ispunjena.

 

Kako ocenjujete odnose EU-Zapadni Balkan i evrointegracije Srbije u 2018. godini?

 

Prva polovina godine je bila povoljna za region i samim tim i za Srbiju. Doneta je strategija o proširenju posle dugo godina, održan je samit u Sofiji koji je okupio Zapadni Balkan i EU, od Solunskog samita nije bilo takvog skupa na najvišem nivou. Održan je i Londonski samit (u sklopu Berlinskog procesa), međutim, nekako se ta dinamika istopila u drugoj polovini godine, bez obzira na najave da je 2018. trebalo da bude jedna od presudnih godina i velika šansa za Zapadni Balkan.

 

Ono što je dobro je to što se jedan bilateralni spor koji je postojao preko 25 godina privodi kraju - spor oko imena Makedonije i Grčke. Međutim, drugi bilateralni sporovi koji opterećuju ceo region i koji ga koče u napredovanju prema EU nisu rešeni.

 

Što se tiče Srbije, nastavljena je dinamika iz prethodnih godina da se otvaraju dva poglavlja po međuvladinoj  konferenciji, čime ne možemo i ne treba da budemo zadovoljni. Ali, takođe treba da se podsetimo da pregovaramo po novim pravilima, da postoje blokirajuća poglavlja 35 (dijalog Beograd i Prištine) i 23 i 24 (vladavina prava i bezbednost) i da, ukoliko se proceni da u tim poglavljima ne postoji napredak, onda se sigurno ne može očekivati da se otvori više od dva pregovaračka poglavlja po međuvladinoj konferenciji.

 

Da li je ta dinamika posledica nedovoljnog napretka Srbije u poglavljima 23 i 24, na šta je ukazano u non-pejperu Evropske komisije iz novembra, ili zastoja u dijalogu sa Kosovom?

 

I jedno i drugo. Ja verujem da veću težinu ipak ima nedostatak napretka u dijalogu Beograda i Prištine jer je taj dijalog zarobio čitav proces evrointegracija Srbije i, ako nema napretka u dijalogu, dinamika Srbije će biti još sporija.

 

A kada je reč o (ne)usklađenosti evropske i spoljne politike Srbije...

 

To nije ništa novo, procenat usklađenosti sa deklaracijama i ostalim dokumentima EU u tom poglavlju (31) vremenom opada, naročito od 2014, od ukrajinske krize, tako da smo sada negde na oko 50% usklađenosti.

 

Ono što nije dobro, jeste da još nemamo izveštaj o skriningu za to poglavlje bez koga ne može da se napravi pregovaračka pozicija. Skrining je završen 2014. Međutim, izveštaj o skriningu se zbog neslaganja nekih zemalja, pre svega baltičkih, ne dostavlja Srbiji i to nas koči. Ali, i to poglavlje će se otvoriti i zatvoriti istog trenutka kada se vidi napredak u dijalogu Beograda i Prištine ili ako se dođe do kompromisnog rešenja.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/70796.flv

 

 

Tako da je i to poglavlje vezano ne samo za sankcije Rusiji, nego i za odnos Beograda i Prištine i prekid u dijalog koji je evidentan.

 

Da li je 2025. kao potencijalna godina ulaska Srbije i Crne Gore u EU preambiciozan cilj za Srbiju?

 

Ni strategiju o proširenju ne treba precenjivati jer je politika proširenja, kao i spoljna politika EU, u nadležnosti članica a države članice, naročito one najmoćnije, veoma su skeptične prema proširenju EU. Inertno ili čak neprijateljsko javno mnenje u tim državama je najveća kočnica da bi se te zemlje, odnosno njihove vlade, zalagale za politiku proširenja. Tako da, čim je pomenuta 2025, gotovo odmah je relativizovana od strane država članica.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/70799.flv

 

 

Što se tiče Srbije, mi bismo mogli da budemo spremni tehnički da otvorimo i zatvorimo poglavlja, ratifikujemo ugovor. Ipak, mislim da nije glavna prepreka u Srbiji, nego je u članicama koje se protive proširenju. Najbolji dokaz za to je junski samit kada Makedoniji i Albaniji čak nisu hteli da daju ni datum za početak pregovora. Francuska je recimo bila protiv toga, kao da će te zemlje sutra biti primljene u EU a ne da treba samo da počnu pregovore.

 

Dakle, taj otpor prema proširenju je veoma jak i dok god se članice ne usaglase, čitav proces će ići sporo.

 

Šta očekujete od izbora za Evropski parlament, kako će se njihov rezultat odraziti na politiku proširenje EU, s obzirom da istraživanja javnog mnjenja pokazuju da građani EU u većoj meri ne podržavaju nego što podržavaju proširenje?

 

Dobra vest je da sva istraživanja do sada pokazuju da će odnos snaga u Parlamentu biti manje-više nepromenjen, da će Evropska narodna partija (EPP) i dalje imati većinu, mada ne onoliko koliko je imala pre. Zeleni su broj dva a za treće mesto boriće se liberali i desni populisti dok socijaldemokrate i dalje padaju, ne samo u Nemačkoj, nego i u drugim zemljama EU. Odnos snaga (u EP) ipak će biti u korist onih koji se zalažu, makar na rečima, za dalje širenje EU.

 

Ali, da ne zaboravimo, unutrašnja dinamika EU, unutrašnje reforme koje sada doživaljavju neku vrstu udarca i odlaskom Angele Merkel ne samo sa mesta šefa države, već objektivno gubljenjem moći u celom procesu, i nepopularnošću francuskog predsednika Emanuela Makrona u samoj Francuskoj. Videćemo u kom će pravcu ići te najavljene reforme, pre svega u zoni evra, to je najveći kamen spoticanja.

 

Kakva će biti 2019. kada je reč o proširenju EU i evrointegracijama Srbije?

 

Proširenje sigurno neće biti tema zbog izbora za Evropski parlament. Treba da imamo u vidu i novu Evropsku komisiju do kraja oktobra tj. novi predsednik EK stupa na dužnost tek 1. novembra 2019. Treba da vidimo da li će ostati mesto komesara za proširenje koje se sada zove za susedsku politiku i pregovore o proširenju, da li će to mesto uopšte postojati.

 

Prognoze su nezahvalne ali sigurno je da se u prvoj polovini godine, do kraja izbora za Evropski parlament, niko  neće baviti proširenjem.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/70798.flv

 

 

To nas naravno ne treba da spečava da sprovodimo sve unutrašnje reforme koje su neophodne, kao što ni nedostatak napretka u dijalogu Beograda i Prištine ne treba da nas sprečava da radimo sve ove druge stvari koje  nadam se, a da ne zvuči kao floskula, radimo zbog nas a ne zbog Brisela.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto/Video: Beta