O evrointegracijama Srbije u 2019. i očekivanjima za 2020, najavljenoj reformi procesa proširenja, kao i očekivanjima od samita EU-Zapadni Balkan koji će biti održan za vreme hrvatskog predsedavanja EU, u maju u Zagrebu, govori Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku.

 • Kako ocenjujete evrointegracije Srbije u 2019?

Očigledno je da se proces evropskih integracija Srbije usporava: u 2019. otvorili smo samo dva poglavlja, u 2018. godini četiri a 2017. otvorili smo šest. U zbiru, za pet godina otvorili smo 18 poglavlja od 35, samo dva više od Turske koja je pristupne pregovore otvorila 2005. godine. Niko ne treba da bude zadovoljan brzinom napredovanja, osim onih koji se protive ulasku Srbije u EU. Razlozi za usporavanje su višestruki, od nejedinstva država članica o budućnosti procesa proširenja, zaokupljenosti sopstvenim problemima Unije, pa do nepostojanja formalnog dijaloga sa vlastima u Prištini i nedovoljnog napretka u vladavini prava.

 • Šta očekujete u 2020?

U 2020. godini trebalo bi da dobijemo jasniju sliku o tome kako će izgledati paket proširenja i da ojačamo unutrašnje kapacitete za sprovođenje potrebnih reformi. Neophodno je i nastaviti dijalog s Prištinom, s ciljem da se postigne moguće i održivo rešenje koje će čitav region pokrenuti iz limba u kome se već neko vreme nalazi i u kome EU nije jedini igrač.

 • Na osnovu onoga što se zna o Makronovoj ideji za reformu procesa proširenja, šta možemo da očekujemo od tih novina?

  Kakav će biti konačni predlog i nova metodologija proširenja trebalo bi, po najavama, da saznamo već početkom godine. Francuski predlog ide u dobrom pravcu, jer je fazna, horizontalna integracija i pristup strukturnim fondovima pre formalnog članstva ono što bi moglo, s jedne strane, da ublaži negativan stav prema proširenju u mnogim zemljama članicama, a s druge, da omogući kandidatima da aktivnije učestvuju u evropskim politikama.

  Važniji od poglavlja jeste suštinski ekonomski plan za ceo region i finansijska podrška kroz strukturne fondove jer bi od toga konačno i građani videli neku korist. Za sada postoji i predlog devet zemalja članica koji se razlikuje od francuskog, a verovatno će se do usvajanja nove metodologije pojaviti još neki, jer se do sada Nemačka nije izjasnila.

  • Očekivanja od samita EU-Zapadni Balkan u maju u Zagrebu - da li može da donese nešto zaista konkretno?

  Nadam se da će se Zagrebački samit razlikovati od Sofijskog koji je bio "ništa ni o čemu" i da ćemo konačno dobiti Solun 2 – krajnje je vreme da EU počne da ispunjava obećanja prema regionu, ukoliko želi da sačuva sopstveni kredibilitet.

  Izvor: EURACTIV.rs

  Foto: Beta