Evropska unija (EU) nije odgovarajućim finansijskim sredstvima podržala potragu za svojom starteškom autonomijom na Zapadnom Balkanu zbog čega je ona osuđena na propast, ocenio je stručnjak za jugoistočnu Evropu iz Nemačkog instituta za međunarodne odnose i bezbednost (SWP) Dušan Reljić.

U autorskom tekstu objavljenom na briselskom portalu Euractiv (www.euractiv.com), šef briselske kancelarije SWP je naveo da su za sposobnost EU da donosi vlastite strateške odluke u spoljnoj politici i bezbednosti i da  samostalno postavlja i sprovodi međunarodna pravila od ključne važnosti materijalna, institucionalna i politčka sredstva.

Navodeći da pregovori o Višegodišnjem finansijskom okviru (budžet EU) nude mogućnost usklađivanja prioriteta potrošnje i kriterijuma finansiranja sa zahtevima strateške autonomije, autor podseća na sredstva izdvojena kroz Instrument pretpristupne pomoći (IPA) i izdatke, uz zaključak da zapravo, Zapadni Balkan svake godine prebacuje mnogo više sredstava u EU nego što prima od Unije.

To nemilosrdno iscrpljivanje, u kombinaciji sa lošim upravljanjem, korupcijom i bezobzirnom autoritarnom vladavinom kod kuće, jedan je od najvažnijih faktora koji sprečava da se prihodi Zapadnog Balkana usklade s prosekom EU, ukazao je Reljić. Dodao je da bi stvari bile drugačije da se EU prema Zapadnom Balkanu odnosila jednako solidarno kao i prema ekonomski zaostalim članicama EU, mahom na jugoistočnom rubu Unije.

Autor ukazuje da, uprkos potvrđenoj "perspektivi EU", nalik mantri, i statusu kandidata odnosno potencijalnog kandidata za članstvo, zemlje Zapadnog Balkana ne ispunjavaju uslove za pristup strukturnim fondovima EU koji služe razvoju ili novim fondovima za post-pandemijski oporavak.

Dodaje se, međutim,  da bi značajno povećanje ulaganja u regionu Zapadnog Balkana u poboljšanje saobraćajne i druge infrastrukture ili u zaštitu životne sredine i druge sektore odmah donelo korist okolnim članicama EU.

U narednih sedam godina "gustina" dodele bespovratnih sredstava EU državama članicama u jugoistočnoj Evropi (Bugarska, Hrvatska, Grčka, Mađarska, Rumunjska i Slovenija) u poređenju sa Zapadnim Balkanom biće do 11 puta veća, navodi autor. Ukazao je da će osim isplate kapitala iz strukturnih i drugih fondova EU, članice Unije dobiti znatna sredstva iz fonda za oporavak nakon pandemije.

Izraženo po glavi stanovnika, Zapadnom Balkanu će se dati samo 500 evra u razdoblju od 2021. do 2027. godine, u istom razdoblju Grčka će dobiti 5.700 evra, a Hrvatska gotovo 5.200 eura po stanovniku, navodi autor i dodaje da će se kao rezultat toga, društveno-ekonomski zid koji deli  EU i Zapadni Balkan još više podići i ostati nepremostiv u doglednoj budućnosti.

Navodeći da su građani postsocijalističkih delova Evrope očekivali ekonomsko ujednačavanje s ostatkom kontinenta, prihvatili umeren porast nejednakosti i nadali se konsolidovanoj demokratiji kod kuće, autor zaključuje da je podrška demokratiji u društvima u tranziciji povezana je s ekonomskim uspehom i prihodom pojedinca.

Vera da će demokratski režimi ostvariti takvu transformaciju je opala. To je jedno od najrelevantnijih objašnjenja demokratskog nazadovanja i porasta populizma, ističe Reljić dodajući da je pad mnogo izraženiji  na Zapadnom Balkanu, gde posledice postjugoslavenskih ratova traju i ograničavaju ukupni napredak a ljudi sve manje veruju da će EU isporučiti regionu ono što je decenijama propovedala.

Reljić ocenjuje da je preokretanje političkog talasa verovatno izvodljivo jer na Zapadnom Balkanu još postoji većinska podrška za članstvo u EU i duboka ekonomska integracija s EU koju ne mogu lako zameniti Kina i drugi ekonomski partneri. Ocenio je da bi EU morala da pokrene adekvatno finansiran program društveno ekonomskog i ekološkog usklađivanja regiona sa EU,  da bi svoju stratešku autonomiju na Zapadnom Balkanu postavila na pravi put.

To bi bio beznačajan teret za Uniju, ali geostrateško ulaganje koje menja igru. Njegova bi dividenda bila realna mogućnost da se konačno proširi suverenitet EU na čitavu jugoistočnu Europu, zaključio je autor.

Izvor: Beta

Foto: Beta