{prioritet:1}{datum: 13.02.2018}{org: BCBP}{mesto: Beograd}Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) organizuje javnu raspravu "Zašto je sistemu bezbednosti mesto u Ustavu?", u utorak, 13. februara, u 11.00 u Medija centru (Terazije 3, II sprat – Velika sala).

 

Cilj javne rasprave je da se sagledaju ključni nedostaci ustavnog uređenja u oblasti bezbednosti i iznesu predlozi za njihovo prevazilaženje.

 

Ustav Srbije iz 2006. je propustio da definiše i uredi sistem bezbednosti kao takav, čime je omogućio usvajanje parcijalnih i nedoslednih zakonskih i podzakonskih rešenja  koja su vodila ka jačanju lične i partijske kontrole nad bezbednosnim institucijama. To za posledicu ima urušavanje integriteta bezbednosnih institucija i demokratske kontrole i nadzora, kao i ugrožavanje prava građana.

 

Govoriće:

 

  • Miroslav Hadžić, predsednik Upravnog odbora BCBP

 

  • Bogoljub Milosavljević, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Union

 

  • Jelena Pejić, istraživačica BCBP

 

Iako je stručna javnost od početka ukazivala na propuste ustavnog teksta i načina na koji je usvojen, Vlada je tek nedavno inicirala izmene Ustava, i to samo u oblasti pravosuđa, pod pritiskom napretka pristupnih pregovora Srbije sa EU, ignorišući potrebu promena Ustava u drugim važnim oblastima.

 

BCBP želi da doprinese široj debati o tome kakav Ustav je potreban građanima Srbije i kakvo mesto u njemu treba da zauzme sistem bezbednosti.