{prioritet:1}{datum: 16.04.2018}{org: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina}{mesto: Beograd}Izložba fotografija "Putovanje kroz kulturno nasleđe", koju u okviru obeležavanja Evropske godine kulturnog nasleđa organizuju Delegacija EU u Srbiji i EU info centar i Zadužbina Ilije M. Kolarca, biće otvorena u ponedeljak, 16. aprila, u 19.00 u Kolarčevoj zadužbini (Studentski trg 5).

 

Izložba predstavlja selekciju fotografija mesta evropskog i srpskog kulturnog nasleđa, od fotografija kolektivnog sećanja na Veliki rat, preko manastira i arheoloških lokaliteta, do "strit arta" u Srbiji.

 

Istovremeno, izložba je prilika za promociju EU digitalne platforme Evropeana, preko koje je deo fotografija preuzet. Preko svojih institucija kulture, Srbija daje aktivni doprinos toj digitalnoj platformi koja ove godine proslavlja 10. godišnjicu postojanja.

 

Na otvaranju izložbe govoriće:

 

  • Jasna Dimitrijević, upravnica Zadužbine Ilije M. Kolarca

 

  • Pol-Anri Prese, šef sektora za informisanje, komunikacije i medije Delegacije EU u Srbiji

 

Izložba je deo kampanje posvećene kulturnom nasleđu, koju u Srbiji organizuju Delegacija EU i EU info mreža (EU info centar u Beogradu i EU info kutci u Novom Sadu i Nišu) sa partnerima.

 

Kampanja, čiji je slogan "Naše nasleđe: Gde prošlost susreće budućnost", obuhvata više od 40 događaja širom zemlje sa ciljem da se mesta od značaja za kulturno nasleđe približe građanima kao i da se ojača osećaj pripadnosti zajedničkom evropskom prostoru. Započeta u martu, kampanja će trajati tokom čitave godine a Srbija se na taj način pridružuje drugim evropskim zemljama koje 2018. slave Evropsku godinu kulturnog nasleđa.