{prioritet:1}{datum: 09.05.2018}{org: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji}{mesto: Beograd}Svečanost i dodela nagrada učesnicima konkursa u okviru promocije "Evropskog dnevnika", u sredu, 9 maja, u 13.00 u EU Info centru (Kralja Milana 7).

 

Nagrade će uručiti šef Delegacije EU u Srbiji, Sem Fabrici.  Svečanost je deo obeležavanja Meseca Evrope koju organizuje Delegacije EU u saradnji sa EU info centrom.

 

U okviru projekta "Doživi EU" nagrađeno je 20 radova 48 učenika iz Novog Sada, Niša, Stare Pazove, Leskovca, Golubca, Kragujevca, Uba, Vranja, Bora, Jagodine, Požarevca, Zaječara, Sombora,  Zrenjanina, Čačka, Sremskih Karlovaca i Kraljeva.

 

Govoriće:

 

  • Ljubica Marković, EU info centar

 

  • Milica Škiljević, Beogradska otvorena škola

 

  • Sem Fabrici, šef Delegacije Eu u Srbiji

 

Projekat "Doživi EU" ima za cilj da informiše i obrazuje mlade o razvoju EU, njenim vrednostima, kao i o izazovima sa kojima se Srbija suočava u procesu pristupanja EU.

 

Nagrađeni učenici i njihovi mentori će od 10. do 17. maja posetiti tri evropska grada: Budimpeštu, Prag i Beč.

 

Na konkurs je stiglo 369 radova koji ispunjavaju propozicije. Radove je ocenio stručni žiri, koji su činili eksperti iz oblasti novinarstva, glume, režije, slikarstva, omladinske politike i srodnih oblasti. Nakon sprovedene selekcije, stručni žiri je utvrdio listu nagrađenih radova u svih šest kategorija.

 

Delegacija EU u Srbiji je u decembru 2017. raspisala nagradni konkurs za kreativne i inovativne radove učenika srednjih škola koji se sprovodi u okviru projekta "Doživi EU".  Taj konkurs pokriva teme obrađene u publikaciji "Evropski dnevnik" koja ima za cilj da olakša informisanje o EU, njenim vrednostima i mogućnostima koje pruža mladima. Teme ovogodišnjeg konkursa bile su aktivno građanstvo, zdrav život, prevencija nasilja, pametno učenje, održiva ekonomija i brojne druge teme povezane sa EU. Pored tih tema, a želeći da srednjoškolci daju poseban doprinos obeležavanju godine kulturnog nasleđa, specijalna tema za 2018. godinu bila je: Gde prošlost susreće budućnost - 2018.  Evropska godina kulturnog nasleđa.