{prioritet:1}{datum: 13.06.2018}{org: EPuS i FPN}{mesto: Beograd}Evropski pokret u Srbiji (EPuS) i Fakultet političkih nauka (FPN) organizuju debatu "Srbija i EU: Nakon samita u Sofiji", u sredu, 13. juna, u 12.00 na Fakultetu političkih nauka (Jove Ilića 165, Beograd).

 

EU je odlučna da intenzivira angažovanje kako bi podržala političke, ekonomske i društvene transformacije u regionu Zapadnog Balkana, uključujući i veću pomoć na osnovu konkretnog napretka u vladavini prava i društveno-ekonomskim reformama, jedan je od zaključaka samita lidera EU i Zapadnog Balkana održanog u Sofiji.

 

Iako inicijalno zamišljen kao skup na kojem bi trebalo da bude reafirmisana perspektiva članstva za zemlje Zapadnog Balkana, takvo nešto se nije desilo – proširenje je izostavljeno i tokom govora i iz završne deklaracije. Za uzvrat, uveden je novi termin - "konektiviti" (povezivanje), kao izraz želje Unije da se zemlje regiona pre formalnog članstva jače povezuju među sobom i sa EU.

 

Na skupu će se razgovarati o nastavku evropske integracije i perspektivama odnosa Srbije, regiona i EU nakon samita u Sofiji.

 

Govoriće:

 

  • Dragan R. Simić, dekan FPN

 

  • Suzana Grubješić, generalna sekretarka EPuS

 

  • Slobodan Samardžić, profesor FPN

 

  • Dušan Proroković, načelnik Centra za evroazijske studije, Institut za međunarodnu politiku i privredu

 

  • Milan Igrutinović, saradnik, Institut za evropske studije

 

Debatom u Beogradu završava se niz od 20 događaja koje su EPuS i FPN organizovali u 17 gradova Srbije, u saradnji sa Evropskim pokretom u Srbiji – Sremska Mitrovica i Evropskim pokretom u Srbiji – Kraljevo.

 

Debate su bile deo projekta "Evropa za mene" koji je podržala Delegacija EU sa idejom da se u javnosti pokrenu razgovori na teme značajne za Srbiju u procesu evropske integracije i građanima pruže proverene i korisne informacije.