{prioritet:1}{datum: 14.09.2018}{org: Bitef i EU info centar}{mesto: Beograd} Bitef i EU info centar u okviru EU dana na Bitefu organizuju debatu "Izazovi savremene demokratije" posvećenu 52. Beogradskom internacionalnom teatarskom festivalu, u petak, 14. septembra, u 12.00 u EU info centru (Kralja Milana 7, Beograd).

 

Na skupu će se, uoči zvaničnog otvaranja festivala istog dana, razmatrati neke od tema kojima se bavi ovogodišnji festival.

 

Sloga ovogodišnjeg Bitefa je "Svet bez ljudi". Kakvu asocijaciju izaziva takva poruka? Kako postojeće institucije države mogu da efikasno odgovore na izazove desnog populizma, ksenofobije i netolerancije koje su u porastu i u društvima razvijene demokratije? Na koji način umetničko delo, radikalizujući strepnje običnog čoveka, može da ukaže na prožimanje estetskih vrednosti i ljudskih prava?

 

Govoriće:

 

  • Ivan Medenica, umetnički direktor Bitefa

 

  • Milena Dragiević-Šešić, šef UNESCO katedre za kulturnu politiku i menadžment Univerziteta umetnosti u Beogradu

 

  • Dragoljub Mićunović, filozof, poslanik u Narodnoj skupštini Srbije

 

  • Žoris Lakost, reditelj "Svite br’. 3 ‘Evropa”

 

Debata koju organizuju BITEF i EU info centar jedna je od aktivnosti u okviru EU dana na festivalu. Pored toga, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu će biti organizovana izložba posvećena kulturnom nasleđu "Evropska godina kulturnog nasleđa – pozdrav iz Srbije".