{prioritet:1}{datum: 24.09.2018}{org: Fondacija Fridrih Ebert}{mesto: Beograd}Fondacija Fridrih Ebert, kancelarija u Beogradu, u saradnji sa FES kancelarijom za regionalni dijalog JIE, organizuje konferenciju povodom predstavljanja regionalne studije "Nova ekonomska agenda za Jugoistočnu Evropu", u ponedeljak, 24. septembra, u 14.00 u Envoy konferencijskom centru (Gospodar Jevremova 47, Beograd).

 

Fridrih Ebert fondacija će na skupu predstaviti rezultate istraživačkog projekta čiji je cilj bio analiza ekonomskih politika od početka globalne ekonomske krize 2008. i razloga zašto one nisu donele očekivane rezultate u Jugoistočnoj Evropi.

 

U seriji pojedinačnih nacionalnih studija, kao i dve regionalne, ekonomisti Jugoistočne Evrope predstaviće analizu različitih institucionalnih uzroka i ukazati na strukturalne izazove.

 

Govoriće, pored ostalih:

 

  • Jens Bastijan, ekonomski konsultant i finansijski analitičar  • Matias Kolac-Anena, senator za finansije grada Berlina

 

  • Dragan Tevdovski, ministar finansije Makedonije

 

  • Dušan Reljić, direktor kancelarije Fondacije za nauku i politiku (SWP) u Briselu

 

Projekat "Nova ekonomska agenda" preispituje prethodni model ekonomskog rasta koji se bazira na direktnim stranim investicijama, ekonomskom rastu bez rasta zaposlenosti i permanentnom postojanju mreža finansijske podrške. Stav Fondacije je da uspešna promena u ekonomskoj agendi regiona mora da obuhvati porast plata, institucionalne inovacije kao što su zalaganje za razvojne banke i obnovljeno insistiranje na značaju regionalne industrijske politike.