{prioritet:1}{datum: 17.10.2018}{org: BFPI, BCBP i EPuS}{mesto: Beograd}Beogradski fond za političku izuzetnost (BFPI), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) i Evropski pokret u Srbiji (EPuS) organizuju 8. Beogradski bezbednosni forum pod nazivom "Zajedništvom do odgovora na novu normalnost", u sredu, 17. oktobra, u 10.00 u hotelu Hajat Ridžensi (Milentija Popovića 5, Beograd).

 

Centralne teme trodnevnog skupa (17-19. oktobra) biće budućnost razvoja Zapadnog Balkana, trendovi u odnosima unutar EU, rastući uticaj Azije i promene koje nosi četvrta industrijska revolucija. Diskutovaće se i o novoj fazi dijaloga Beograda i Prištine, doprinosu EU reformama u Bosni i Hercegovini, uticaju Nemačke i SAD na region, ulozi žena u politici na Balkanu, perspektivi pravde i pomirenja u regionu, kao i odnosima Zapada i Rusije, turbulencijama na Bliskom Istoku, uticaju korupcije na visokom nivou na međunarodnu bezbednost, odbrani od propagande i dezinformacija, sajber bezbednosti.

 

Govoriće, pored ostalih:

 

  • Aleksander van der Belen, predsednik Austrije

 

  • Aleksandar Vučić, predsednik Srbije

 

  • Zoran Zaev, premijer Makedonije

 

  • Ana Brnabić, premijerka Srbije

 

  • Emanuel Del Re, zamenik ministara spoljnih poslova Italje

 

  • David Koneški, zamenik ministara spoljnih poslova Češke

 

  • Metju Palmer,  zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja

 

Forum će i ove godine biti otvoren akademskim događajem koji okuplja mlade i perspektivne istraživače koji će diskutovati na temu "Koliko su odgovori EU na krize u okruženju prilagođeni specifičnostima konflikata".

 

Beogradski bezbednosni forum je pokrenut 2011. godine i jedini je događaj ove vrste koji je rezultat inicijative organizacija civilnog društva. Danas je Forum najprestižniji skup ove prirode od Istanbula do Beča i tokom tri dana u glavnom gradu Srbije okuplja više od 100 govornika i 700 učesnika, među kojima su donosioci odluka i kreatori politika, predstavnici bezbednosnih institucija, civilnog društva, međunarodne i akademske zajednice iz Srbije i regiona, ali i ostalih delova Evrope i sveta.