{prioritet:1}{datum: 26.11.2018}{org: Agencija za borbu protiv korupcije}{mesto: Beograd}Agencija za borbu protiv korupcije organizuje konferenciju za novinare povodom početka kampanje za podizanje svesti građana o usvajanju i sprovođenju lokalnih antikorupcijskih planova "LAP za jači integritet", u ponedeljak, 26. novembra, u 12.00 u Pres centru UNS (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd).

 

Lokalni antikorupcijski plan (LAP) predstavlja dokument u kojem jedinica lokalne samouprave identifikuje nadležnosti, oblasti, i procese rizične za nastanak različitih oblika korupcije i kojim se predlažu načini za njihovo otklanjanje.

 

Usvajanje i primena lokalnih antikorupcijskih planova predviđena je Akcionim planom za poglavlje 23 u pregovorima o pristupanju Srbije EU jer je lokalna samouprava identifikovana kao jedna od oblasti posebno rizičnih za nastanak korupcije.

 

Govoriće, pored ostalih:

 

  • Đorđe Staničić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština

 

  • Dušanka Golubović, gradonačelnica Sombora

 

Primenom lokalnih akcionih planova i uspostavljanjem adekvatnih mehanizama za praćenje njihovog sprovođenja, jedinice lokalne samouprave (JLS) jačaju svoju otpornost na nastanak korupcije, na nepravilnosti i zloupotrebe javnih resursa, odnosno jačaju svoje kapacitete za zaštitu, zastupanje i ostvarivanje javnog interesa lokalne zajednice.

 

Pored izrade i usvajanja LAP, pođednako važno je i njegovo sprovođenje. Kako bi se ovaj cilj ostvario, neophodno je da se u proces izrade i sprovođenja LAP uključe sve lokalne samouprave, ali i građani koji bi trebalo da budu ravnopravni akteri u ovom procesu.

 

S tim ciljem, Agencija će do kraja godine realizovati intenzivnu, temeljnu i  sveobuhvatnu kampanju kojom će ova tema biti stavljena u fokus šire javnosti.