{prioritet:1}{datum: 18.01.2019}{org: NKEU}{mesto: Beograd}Nacionalni konvent o Evropskoj uniji (NKEU) organizuje šestu Plenarnu sednicu u petak, 18. januara, u 10.00 u Narodnoj skupštini Republike Srbije, (Mala plenarna sala, Kralja Milana 14).

 

Na sednici će biti predstavljeni rezultati postignuti u prethodnih godinu dana, sabrani i predstavljeni u godišnjoj Knjizi preporuka. Osim glavnih preporuka za svako pregovaračko poglavlje i nekoliko horizontalnih analiza, poseban fokus biće na realizaciji Programa ekonomskih reformi (ERP) i Programa reformi socijalne i politike zapošljavanja (ESRP).

 

Nacionalni konvent smatra da osim političkih kriterijuma, vladavine prava i odnosa Beograda i Prištine, postoje druge teme koje zanimaju građane i direktno utiču na kvalitet njihovog života, zbog čega je oformio mehanizam za monitoring i evaluaciju ta dva programa.

 

Kako je od početka uključen u kreiranje mera i prioriteta, NKEU je dao svoj doprinos i sugestije na oba dokumenta, koji su kao aneksi priloženi Evropskoj komisiji, zbog čega je Srbija bila posebno pohvaljena.

 

Govoriće, pored ostalih:

 

  • Ana Brnabić, premijerka Srbije

 

  • Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji

 

  • Nataša Dragojlović, koordinatorka NKEU

 

  • Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije

 

  • Veroljub Arsić, potpredsednik Narodne skupštine

 

  • Siniša Mali, ministar finansija

 

  • Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja

 

Plenarna sednica je prilika da organizacije civilnog društva pokrenu dijalog o ključnim aspektima dalje integracije u EU, problemima, preprekama, ali i dobitima, koje od ovog transformativnog procesa imaju građani i društvo u celini. To je takođe prilika da se dobiju relevantne informacije o sadržaju i dinamici pregovora Srbije i EU, kao i o budućim koracima za koje čitavo društvo treba da se pripremi.