{prioritet:1}{datum: 04.02.2019}{org: CRTA}{mesto: Beograd} Centar za istraživanje, odgovornost i transparentnost (CRTA) organizuje međunarodnu konferenciju "Civilno društvo za odgovornu vlast", u ponedeljak, 4. februara, u 9.30 u hotelu Metropol (Bulevar kralja Aleksandra 69, Beograd).

 

Glavne teme diskusija tokom dvodnevnog skupa biće savremeni izazovi koji utiču na smanjenje kvaliteta demokratije – poput narušavanja nezavisnosti pravosuđa, opadanja kvaliteta rada parlamenta, pogoršanja položaja nezavisnih organa, kršenja slobode medija i ograničavanja prava na informacije od javnog značaja.

 

Govoriće, pored ostalih:

 

  • Filipe Markeš, predsednik UO Evropskog udruženja sudija i tužilaca za demokratiju i slobodu (MEDEL)

 

  • Marika Đolai, konsultantkinja za međunarodni razvoj i politička analitičarka za Balkan i Evroaziju

 

  • Primož Vehar, viši savetnik SIGMA

 

  • Florijan Biber, koordinator BiEPAG i profesor Centra za studije Jugoistočne Evrope Univerziteta u Gracu

 

  • Dušan Reljić, šef briselske kancelarije Nemačkog instituta za međunarodnu saradnju i bezbednost (SWP)

 

Cilj konferencije je da pokrene dijalog u vezi sa aktuelnim stanjem demokratije u Srbiji, regionu i Evropi, sa namerom da se razviju preporuke za prevazilaženje postojećih problema.

 

Na skupu, na kome će biti predstavljeni nalazi pet istraživanja sprovedenih u okviru projekta, učestvovaće predstavnici civilnog društva, akademske zajednice, eksperti iz oblasti javnih politika, sudije, novinari, predstavnici javnih institucija i međunarodne zajednice koji su spremni da aktivno zagovaraju demokratsku i odgovornu javnu vlast.

 

Konferencija je deo projekta koji CRTA sprovodi zajedno sa organizacijama Transparentnost Srbija, Centar za pravosudna istraživanja, Fondacija Slavko Ćuruvija i A11 Inicijativa za ekonomska i socijalna prava, uz podršku  Ambasade Britanije u Beogradu.