{prioritet:1}{datum: 03.04.2019}{org: CSP i Hans Zajdel fondacija}{mesto: Beograd}Centar za spoljnu politiku (CSP) uz podršku Hans Zajdel fondacije u Srbiji i u Crnoj Gori organizuje međunarodnu konferenciju "Izazovi i perspektive procesa normalizacije odnosa između Beograda i Prištine", u sredu, 3. aprila, u 10.00 u Hotelu Zira (Ruzveltova 35, Beograd).

 

Čitav vek odnosa Albanaca i Srba ukazuje na česte  nesporazume i brojna nerazumevanja. U tom smislu čini se da je posebno značajno rasvetliti istorijski kontekst odnosa dva naroda sa posebnim akcentom na razdoblje nakon prvog Balkanskog rata (posle 1913. godine). Poseban značaj na konferenciji će biti ukazan položaju Kosova u okviru socijalističke Jugoslavije i geneze njegove autonomije, od 1945. do suspenzije u novembru 1988.

 

Govoriće, pored ostalih:

 

  • Dragan Đukanović, predsednik Centra za spoljnu politiku

 

  • Klaus Fizinger, direktor Departmana za Centralnu, Istočnu i Jugoistočnu Evropu Fondacije Hans Zajdel, Zagreb

 

  • Bljerim Šalja, savetnik predsednika Kosova, Priština

 

  • Dalibor Elezović, docent, Filozoski fakultet, Kosovska Mitrovica

 

U okviru konferencije značajna pažnja biće posvećena dosadašnjem procesu normalizacije odnosa između vlasti u Beogradu i Prištini. Navedeni proces koji je započet 2011. jeste doprineo prvobitnom poboljšanju odnosa između dve strane, ali to nije dovoljno kako bi se odnosi u potpunosti normalizovali i unapredili. Dakle, dosadašnji tehnički i politički pregovori jesu rezultirali određenim napretkom, ali je veoma nužno da dođe do potpisivanja sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma.

 

Tim bi se sporazumom u potpunosti regulisali međusobni odnosi Beograda i Prištine, ali i utvrdili modaliteti, za jačanje regionalne stabilnosti i novih odnosa na Zapadnom Balkanu. Zato će na konferenciji biti reči i o očekivanjima, kakav ce biti sadržaj sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma, odnosno konkretni modaliteti odnosa Srbije i Kosova.