{prioritet:1}{datum: 11.04.2019}{org: ISAC fond}{mesto: Beograd}U sklopu višegodišnjeg programa koji se bavi Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU (ZSBP) i njenim uticajem na proces pristupanja Srbije, ISAC fond organizuje međunarodnu konferenciju "ZSBP i evropski izbori 2019", u četvrtak, 11. aprila, u 10.00 u hotelu Metropol Palace (Bulevar kralja Aleksandra 69, Beograd).

 

Fokus pete godišnje konferencije biće na procesu usaglašavanja Srbije sa pristupom EU oko pitanja koja se tiču poglavlja 31 (Zajednička spoljna, bezbednosna i odbrambena politika). Međutim, kako se skup održava neposredno pre izbora za Evropski parlament krajem maja, važno je uzeti u obzir predstojeće izbore i šta oni mogu da znače za Srbiju i EU, naročito u oblasti spoljne i bezbednosne politike.

 

Govoriće, pored ostalih:

 

  • Elza Fenet, šefica odela za Zapadni Balkan u Evropskoj spoljnopolitičkoj službi

 

  • Oana-Kristina Popa, ambasadorka Rumunije

 

  • Milan Pajević, predsednik Savetodavnog odbora ISAC fonda

 

  • Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima Srbije

 

Panelisti će govoriti o očekivanim rezultatima predstojećih izbora za Evropski parlament i njihovom uticaju na proces donošenja odluka u okviru ZSBP, kao i na Srbiju i Zapadni Balkan.

 

Budući sastav Evropskog parlamenta, a samim tim i Evropske komisije, direktno će uticati na pitanja: da li je proširenje još izvodljivo, u kojoj meri će sprovođenje reformi biti potrebno i, još važnije, u kojoj meri će pristup zasnovan na evropskim vrednostima, naročito u oblastima vladavine prava, demokratskog upravljanja i spoljne i bezbednosne politike biti preduslov za završetak pregovora o pristupanju.

 

Druga tema konferencije biće kako različite države EU vide odnos između EU i Rusije, njegov uticaj na položaj Srbije i da li će ishod evropskih izbora na bilo koji način taj odnos promeniti. Istovremeno, odnosi EU-Rusija i sankcije koje su usledile najznačajnija su "tačka neslaganja" kada je u pitanju usklađenost Srbije sa EU i važno je u Srbiji preneti informacije o stavovima određenih članica koje mogu uticati na proces pristupanja Srbije.