{prioritet:1}{datum: 26.06.2019}{org: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS}{mesto: Beograd}Fondacija Fridrih Ebert i Evropski pokret u Srbiji (EPuS) organizuju panel-debatu i predstavljanje studije "Bezbednosni radar 2019 - Buđenje za Evropu", u sredu, 26. juna, u 10.00 u Kongresnom centru Envoj (Gospodar Jevremova 49, Beograd).

 

U kontekstu dramatičnih izazova za evropsku bezbednosnu arhitekturu, analiza "Bezbednosni Radar 2019: Buđenje za Evropu" ima za cilj da rasvetli dva glavna faktora koji značajno utiču na donosioce političkih odluka: javno mnjenje i poglede stručnjaka na bezbednosnu i spoljnopolitičku situaciju u Evropi.

 

Govoriće, pored ostalih:

 

  • Maks Brendle, šef kancelarije, Fondacija Fridrih Ebert

 

  • Jelica Minić, predsednica, Forum za međunarodne odnose EPuS

 

  • Rajnhard Krum, šef kancelarije, Fondacija Fridrih Ebert, Regionalna kancelarija za saradnju i mir u Evropi (ROCPE), Beč

 

  • Karsten Foigt, član Upravnog odbora Nemačkog saveta za spoljne odnose (DGAP)

 

  • Srećko Đukić, diplomata, Forum za međunarodne odnose EPuS

 

Bezbednosni radar sistematski analizira i istražuje stavove i vrednosti u vezi sa trenutnom bezbednosnom i spoljnopolitičkom situacijom u Evropi, pet godina nakon izbijanja krize u Ukrajini i pripajanja Krima Rusiji.

 

Sedam zemalja izabrano je da učestvuje u ovom istraživanju javnog mnjenja - Francuska i Nemačka, dve zemlje osnivači organizacije danas znane kao EU; Letonija i Poljska koje su pristupile EU 2004. godine; zatim Ukrajina, koja je potpisala Sporazum o pridruživanju sa EU 2014, kao i Duboki i sveobuhvatni sporazum o slobodnoj trgovini sa EU (DCFTA) 2016; Rusija, i na kraju Srbija, koja je status kandidata za članstvo u EU dobila 2012.