{prioritet:1}{datum: 04.07.2019}{org: CEP}{mesto: Beograd} Centar za evropske politike (CEP) organizuje panel diskusiju "Od Rumunije do Finske - Daljina (ni)je bitna" u četvrtak, 4. jula, u 10.00 u EU Info Centru (Kralja Milana 7, Beograd).

 

Rumunsko predsedavanje Savetu EU obeležio je period umanjene pažnje na Zapadni Balkan. Umesto toga, u ovom periodu Unija se uglavnom fokusirala na sopstvene probleme, poput izbora za Evropski parlament, Bregzit i pregovora o Višegodišnjem finansijskom okviru. Čini se da je Zapadni Balkan propustio priliku da iskoristi to što su tri predsedavanja u nizu bila u rukama zemalja regiona. Imajući u vidu da će u narednih šest meseci EU verovatno ostati usredsređena na sopstvene probleme, kao i na činjenicu da će sada daleka zemlja preuzeti kormilo EU, kako region može najbolje da iskoristi ovaj šestomesečni period?

 

Govoriće:

 

  • Sem Fabrizi, ambasador i šef Delegacije EU u Srbiji

 

  • Oana-Kristina Popa, ambasadorka Rumunije u Srbiji

 

  • Kimo Lahdevirta, ambasador Finske u Srbiji

 

  • Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora Srbije i EU

 

Na skupu će se razgovarati o dostignućima rumunskog predsedavanja Savetu, budućnosti Zapadnog Balkana tokom finskog predsedavanja a kada se uzmu u obzir prioriteti i geografski položaj Finske, kao i tome šta Srbija može da učini da ubrza proces pristupanja EU u ovom periodu.