{prioritet:1}{datum: 30.08.2019}{org: Kancelarija Grada Beča u Beogradu - Eurocomm-PR}{mesto: Beograd} Kancelarija Grada Beča u Beogradu - Eurocomm-PR organizuje stručnu konferenciju "Susret Beograda i Beča" u petak, 30. avgusta, u 10.00 u VIG Plaza (Trešnjinog cveta 1, 7. sprat).

 

Na konferenciji će govoriti član Gradskog veća Beča zadužen za finansije, privredu, digitalizaciju i međunarodne odnose Peter Hanke.

 

Cilj skupa "Susret Beograda i Beča" je predstavljanje mogućnosti i podrške koju nudi Privredna agencija Beča, razmena iskustava i primera dobre prakse iz oblasti preduzetništva, kao i povezivanje beogradske i bečke privrede sa posebnim akcentom na podršci koju pružaju naučno-tehnološki parkovi, biznis inkubatori i preduzetnički habovi.

 

Na skupu će biti predstavljen rad Privredne agencije Beča koja kao preduzetnički kontakt-centar pruža usluge besplatnog savetovanja, subvencionisanja, kao i pomoć prilikom pronalaženja poslovnog prostora, mogućih partnera u oblasti novih tehnologija i kreativne ekonomije.

 

Jedna od ponuda agencije je i tzv. Ekspat centar – uslužni centar za one koji planiraju da žive i rade u glavnom gradu Austrije. Međunarodni tim stručnjaka podržava doseljenike i njihove porodice u vezi sa svim poslovnim i privatnim temama koje se tiču njihovog boravka u Beču. U ponudi su različite radionice, događaji i aktivnosti, a savetovanje je besplatno i na raspolaganju na više jezika.

 

Agenciju su 1982. godine osnovali Grad Beč, Privredna komora Beča, Unikredit banka i Erste banka u cilju promocije Beča kao međunarodno konkurentne privredne lokacije. Fokus agencije je na preduzećima iz oblasti humanih nauka, urbanih tehnologija, kreativne ekonomije, kao i komunikacione i informacione tehnologije.

 

Od maja 2019. Privredna agencija Beča izdvojila je 4,5 miliona evra za podršku malim i srednjim preduzećima na projektima iz oblasti digitalizacije. U zavisnosti od veličine preduzeća i projekta podrška dostiže i do 30.000 evra.

 

Inače, grad Beč, osim što je 2019. godine 10. put zaredom od strane međunarodne agencije "Mercer" proglašen najboljim gradom za život, postaje i sve omiljeniji privredni centar u Evropi. To potvrđuju statistički podaci prema kojima je, kao nikada do sada, u 2018. sedište u Beču otvorilo 221 internacionalno preduzeće. Za sam grad to znači više od 230 miliona evra dodatnih investicija i gotovo 1.800 otvorenih novih radnih mesta.

 

Glavnu podršku preduzetnicima, kako domaćim tako i stranim koji planiraju da otvore svoje sedište u Beču, pruža Privredna agencija Beča (ViennaBusinessAgency) sa tzv. 360° uslugom.

 

Foto: Grad Beč/Regina Hugli