{prioritet:1}{datum: 14.10.2019}{org: EBRD}{mesto: Beograd}EBRD organizuje promociju Programa za povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u ponedeljak, 14. oktobra, u 11.00 u Hotelu Metropol (Bulevar kralja Aleksandra 69).

 

Cilj Programa je da pomogne domaćim preduzećima da povećaju konkurentnost putem ciljanih i grantovima podržanih investicija.

 

Govoriće, pored ostalih:

 

  • Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije

 

  • Mihael Fgele, Investicioni okvir za Zapadni Balkan, Evropska komisija

 

  • Žužana Hargitai, direktorka EBRD za Zapadni Balkan

 

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbedila je namenske kreditne linije koje će biti ponuđene putem partnerskih banaka Unikredit Banke i Banca Intesa, dok je EU kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan opredelila podsticajna sredstva za preduzeća u iznosu od 15% ukupne investicije.

 

Predstavnici EU i EBRD će predstaviti ideju i ciljeve programa, kao i kako ovakve investicije pomažu srpskoj ekonomiji da poveća konkurentnost na putu ka EU.

 

Predstavnici partnerskih banaka će objasniti kako zainteresovana preduzeća mogu da se prijave i dođu do kredita i podsticajnih sredstava.

 

Ove finansijske investicije će domaćim preduzećima omogućiti da implementiraju EU standarde i usklade se sa EU propisima iz oblasti zaštite životne sredine, zdravlja i bezbednosti na radu kao i kvaliteta i sigurnosti proizvoda, čime će povećati svoju konkurentnost na EU i domaćem tržištu.