{prioritet:1}{datum: 16.10.2019}{org: BSF}{mesto: Beograd}Deveti Beogradski bezbednosni forum (BSF) pod nazivom "U potrazi za pravdom u svetu podela" počinje u sredu, 16. oktobra, u 9.00 u hotelu Hajat (Milentija Popovića 5).

 

Tokom trodnevnog foruma biće reči o održivosti koncepta vojne neutralnosti, situaciji u EU 15 godina nakon velikog proširenja, ekološkoj bezbednosti u svetlu aktuelnih klimatskih promena, ulozi žena u izgradnji mira na Balkanu, kao i normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i stavovima građana o potencijalnom sporazumu.

 

Forum će i ove godine biti otvoren akademskim događajem na temu "Regionalna bezbednost i liberalizam u povlačenju", koji okuplja mlade i perspektivne istraživače iz zemlje i regiona.

 

Govoriće, pored ostalih:

 

  • Suzane Šic, nemačka diplomatkinja zadužena za Zapadni Balkan

 

  • Ketrin Ešton, bivša visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU

 

  • Robert Briger, načelnik Generalštaba Vojske Austrije

 

  • Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine Srbije

 

  • Natali Toči, bivša savetnica Frederike Mogerini

 

  • Martin Povejšil, zamenik ministra spoljnih poslova Češke

 

BSF je jedini događaj ove vrste koji je rezultat inicijative organizacija civilnog društva: Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Evropskog pokreta u Srbiji i Beogradskog centra za bezbednosnu politiku. Od prvog BSF 2011, Forum se ubraja u najprestižnije događaje u oblasti bezbednosti i spoljne politike u jugoistočnoj Evropi. Svake godine okuplja više od 100 govornika i 700 učesnika, među kojima su donosioci odluka i kreatori politika, predstavnici bezbednosnih institucija, civilnog društva, međunarodne i akademske zajednice iz Srbije i regiona, ali i ostalih delova Evrope i sveta.