{prioritet:1}{datum: 05.11.2019}{org: EPuS}{mesto: Beograd} Evropski pokret u Srbiji (EPuS) organizuje konferenciju "Zajedničko prevazilaženje prošlosti", u utorak, 5. novembra, u 10.00 u Medija centru (Terazije 3, Beograd).

 

Na konferenciji će biti predstavljene studije praktičnih rešenja primenjenih u pet slučajeva pomirenja – između Poljske i Nemačke, Češke i Slovačke, Slovačka i Mađarske, Mađarske i Srbije, Albanije i Srbije.

 

Govoriće, pored ostalih:

 

  • Jelica Minić, potpredsednica, Evropski pokret u Srbiji

 

  • Tobias Flesenkemper, šef Misije Saveta Evrope u Beogradu

 

  • Adam Balcer, istraživač, Institut WiseEuropa, Varšava

 

  • Jana Juzova, istraživačica, Institut za evropsku politiku EUROPEUM, Prag

 

  • Tomaš Stražaj, direktor, Slovačka asocijacija za spoljnu politiku, Bratislava

 

Konferencija je deo projekta "Od Varšave do Tirane: zajedničko prevazilaženje prošlosti" koji sprovode EPuS, EUROPEUM Institut za evropsku politiku (Češka), Istraživački centar Slovačke asocijacije za spoljnu politiku (Slovačka), Institut za spoljne poslove i trgovinu (Mađarska), Institut WiseEuropa (Poljska) i Akademija za evropske integracije i pregovore (Albanija), uz podršku Međunarodnog višegradskog fonda.

 

Projekt ima za cilj da doprinese već postojećem procesu pomirenja konkretnim idejama i predlozima zasnovanim na identifikovanim dobrim praksama proizišlim iz iskustava pomirenja u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi, konkretno zemljama Višegradske grupe.