EU info mreža u Srbiji pokreće novi serijal vebinara - COVID Restart, na kojima će se razgovarati o oporavku nakon pandemije. Prvi vebinar "COVID REstart = Zeleni start" održaće se u petak, 5. juna, u 18.00, na Međunarodni dan zaštite životne sredine.

"Uz suzbijanje epidemije, trenutni prioritet u zemljama širom sveta je ekonomija. Lekcija koju smo naučili poslednjih nekoliko meseci jeste da dalji razvoj i klimatski programi moraju biti uzajamno podržavajući i usaglašeni. Globalni oporavak mora biti zeleni oporavak", saopštio je EU info centar.

Učesnici onlajn diskusije:

  • Duška Dimović, Svetska organizacija za prirodu  (World Wide Fund for Nature– WWF)
  • Dragana Radulović, Ministarstvo zaštite životne sredine – ekspertkinja za klimatske promene
  • Žarko Petrović, UNDP Srbija
  • Antoine Avignon, Delegacija EU u Srbiji (video poruka)

Neke od tema o kojima će se razgovarati su šta podrazumeva zeleni plan oporavka, kako krenuti ka zelenijoj i inovativnijoj ekonomiji i kako transformisati ekonomiju Srbije uz zaštitu životne sredine.

EU je svetski lider u zaštiti životne sredine. Evropski zeleni plan oporavka predstavlja smernice za povećanje efikasnosti resursa, i to prelaskom na čistu, kružnu ekonomiju, kao i zaustavljanjem klimatskih promena, oporavkom biološke raznolikosti i smanjenjem zagađenja.