Delegacija EU u Srbiji i Centar za evropske politike organizuju vebinar "Osnaživanje žena na tržištu rada u kontekstu COVID-19: Šta donosi članstvo u EU?" u sredu, 9. septembra, u 11.00.

Koliko se u Srbiji radi na politikama sa ciljem povećanja zastupljenosti žena na tržištu rada, kakva je Srbija u poređenju sa EU, kakve promene bi članstvo u EU donelo kada je reč o ravnoteži između poslovnog i privatnog života u Srbiji neke su od tema o kojima će se razgovarati na vebinaru.

Evropska unija je pre godinu dana usvojila Direktivu o uspostavljanju ravnoteže između profesionalnog i privatnog života, kako bi podržala veće učešće žena na tržištu rada, fleksibilnije radne aranžmane i korišćenje porodiljskog odsustva oba roditelja. Predviđene mere imaju za cilj ne samo poboljšanje te ravnoteže, već i povećanje zaposlenosti žena i podizanje ekonomske stabilnosti porodica. Postizanje ovih ciljeva je ozbiljno ugroženo tokom pandemije COVID-19, jer je kriza dovela do novih pojava, poput veoma rasprostranjenog rada od kuće i povećanje obaveza i očekivanja za žene.

Panelistkinje:

  • Brankica Janković, doskorašnja Poverenica za zaštitu ravnopravnosti
  • Katarina Ivanković Knežević, direktorka, Generalni direktorat Evropske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju (DG EMPL)
  • dr Jelena Žarković, vanredna profesorka, Ekonomski fakultet, Univerzitet u Beogradu
  • Valentina Čolić Mihajlović, šefica istraživanja i razvoja, udruženje All for All (AFA)

Događaj će se održati na platformi Zoom, a biće uživo prenošen i putem Fejsbuka i Jutjuba.