Evropski pokret u Srbiji (EPuS) i Fridrih Ebert fondacija organizuju onlajn debatu "Više od izveštaja – Šta stoji u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u evrointegracijama" u utorak, 13. oktobra, u 11.00 na ZOOM platformi.

Učesnici debate će sumirati analize svih aspekata redovnog godišnjeg izveštaja EK i pokušati da daju odgovor gde se tačno nalazi Srbija u ovom trenutku kada je reć o evrointegracijama. Prve ocene govore da se radi o realnom izveštaju koji pokazuje da Srbija nije napredovala gotovo ni u jednoj oblasti, osim u ekonomiji. Prosečna ocena za sva 35 poglavlja na skali od 1 do 5, sledeći politički, ekonomski i pravni kriterij je 3, što je mera vrednosti spremnosti Srbije za članstvo u EU. Veoma zabrinjava ocena političkog kriterija koja je tek 2,2.

Panelisti:

  • Kati Piri, potpredsednica Progresivne alijanse socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu
  • Vladimir Međak, potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji
  • Sonja Stojanović Gajić, koordinatorka Radne grupe za Poglavlje 24 i članica Upravnog odbora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku
"Ne samo da Srbija ne ispunjava jedan po jedan kriterijum potreban za članstvo u EU, već je svojim ponašanjem dovela do uvođenja dodatnih merila za ocenu spremnosti, pa će se ubuduće pratiti i kakva nam je retorika u vezi sa EU. U izveštaju Evropske komisije se eksplicitno navodi da Vlada deklarativno zastupa evropsku politiku, a antievropsku kampanju u izražavanju", saopštio je EPuS.

U saopštenju se dodaje da je novitet u ovogodišnjem izveštaju i praćenje klauzule o balansu. Ako ne postoji dovoljan napredak u poglavljima 23 i 24 kao i u dijalogu sa Kosovom, ako postoji disbalans u napretku različitih poglavlja, Srbiji preti suspenzija pregovora.

Cilj ove debate je da pažljivo analizira sva ova pitanja i upozori na sve opasnosti stagniranja ili sporog napredovanja u ispunjavanju potrebnih standarda kada je reč o pristupnom procesu.