EU projekat "Puls Evrope – medijske posete EU" organizuje onlajn debatu "Medijski izazov – Evropska unija" u sredu, 17. februara, u 12.00 na Zoom platformi.

Govoriće se o tome kako mediji u Srbiji izveštavaju o EU i procesu evropskih integracija.

Debata se organizuje u saradnji sa EU info centrom u Beogradu. Link za Zoom platformu: https://us02web.zoom.us/j/89481824796?pwd=KzJURjhJQWg4S3ZyY1NOMDZ2RHRQŽ09

Govoriće:

  • Aleksandra Krstić, docent Fakulteta političkih nauka u Beogradu
  • Nemanja Todorović Štiplija, glavni urednik portala EWB
  • Zoran Sekulić, direktor agencije FoNet i član UO Asocijacije medija Srbije
  • Ljiubica Gojgić, novinar Radio-televizije Vojvodine
  • Tamara Filipović Stevanović, generalni sekretar Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Izveštavanje o Evropskoj uniji jedan je od većih izazova za medije ne samo u zemljama kandidatima za članstvo, već i u zemljama članicama Unije. Globalni trend širenja dezinformacija i sve češća pojava lažnih vesti taj izazov čine još složenijim. U Srbiji, koja ima status kandidata za članstvo u EU i vodi pristupne pregovore, izveštavanje o EU i procesu evropskih integracija obavezni je deo svakodnevnog rada svih medija. Poboljšanje kvaliteta informacija o procesu evropskih integracija Srbije, kako bi građani bili na pravi način informisani, izazov je koji zahteva dodatno angažovanje urednika, novinara, novinarskih udruženja.

Onlajn debata o tome kako bolje približiti EU i proces evropskih integracija građanima prvi je u nizu sastanaka koji projekat "Puls Evrope – medijske posete EU" organizuje s tim ciljem.