Centar za evropske politike (CEP) i Delegacija EU u Srbiji organizuju panel diskusiju "Od Portugalije do Slovenije: Ka postpandemijskoj budućnosti Evrope" u ponedeljak, 28. juna, u 11.00 u hibridnom formatu.

Portugalsko predsedavanje Savetu EU obeleženo je pokušajima da se obuzda pandemija COVID-19 nabavkom vakcina širom Evrope, dok su se istovremeno postarali da Konferencija o budućnosti Evrope konačno počne, nakog godinu dana zakašnjenja. Uprkos pretrpanoj agendi, Zapadni Balkan je uspeo da ostane na radaru EU, usled pitanja početka pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom i očekivanog početka međuvladinih konferencija sa Crnom Gorom i Srbijom, u skladu sa revidiranom metodologijom proširenja. Nadovezujući se na takav zamah, Slovenija će imati važan zadatak da balansira između prioriteta Zapadnog Balkana i rešavanja nekih od najvažnijih pitanja.

Govoriće:

  • Virdžinija Pina, ambasadorka Portugalije u Srbiji
  • Damjan Bergant, ambasador Slovenije u Srbiji
  • Mateja Norčić Štamcar, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji
  • Srđan Majstorović, predsednik Upravnog odbora CEP

Pored osvrta na ključna dostignuća portugalskog predsedavanja Savetu, panel diskusija ima za cilj da razmotri šta se nalazi na kartama za Zapadni Balkan tokom predstojećeg slovenačkog predsedavanja, kada se uzmu u obzir prioriteti i geografska blizina Slovenije. Šta Srbija i ostatak regiona mogu učiniti da ubrzaju sopstveni put ka EU u tom periodu? Šta region može učiniti kako bi se postavio kao relevantan akter u okviru tekućih pregovora o budućnosti Evrope?

Mediji zainteresovani za uzimanje izjava moguda dođu u prostorije EU info centra (Kralja Milana 7) u 10.30.

Panel diskusiji možete pristupiti klikom na sledeći link: https://us02web.zoom.us/j/81143435927?pwd=emlUOW8xbGRxK2FzaDJ6NjczTWJrZz09