Projekat "Razvoj integrisanog sistema nacionalnih kvalifikacija u Republici Srbiji" i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja organizuju završnu konferenciju projekta u utorak, 24. avgusta, u 10:00 u hotelu Metropol (Bulevar kralja Aleksandra 69).

Šta uređeni sistem kvalifikacija znači za građane? Da li su poslodavci spremni da aktivno učestvuju u razvoju tržišno relevantnog obrazovnog sistema? Šta nacionalni okvir kvalifikacija nudi odraslima koji žele da započnu ili nastave učenje?  O ovim pitanjima, ali i mogućnostima odraslih da se uključe u postupak priznavanja prethodnog učenja, spremnosti poslodavaca da na ovaj način dođu do kvalifikovanih radnika, značaju koji novi put do sticanja kvalifikacija može da ima na povećanje zapošljivosti i bolje uslove rada i izazovima implementacije Zakona o NOKS-u u visokom obrazovanju biće reči na konferenciji kojom se i zvanično završava projekat.

Među učesnicima konferencije biće:

  • Marijana Dukić Mijatović, državni sekretar, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
  • Martin Klauke, šef Operacija, Sekcija II, Delegacija EU u Srbiji
  • Aleksandar Jović, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju i evropske integracije, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
  • Elido Bandelj, vođa tima Projekta

Projekat "Razvoj integrisanog sistema nacionalnih kvalifikacija u Republici Srbiji" iniciralo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a finansijska sredstva u vrednosti od 1,38 miliona evra za realizaciju projekta obezbedila je Evropska unija kroz Instrument pretpristupne pomoći (IPA).

Cilj projekta bila je podrška razvoju funkcionalnog i uređenog sistema kvalifikacija u Srbiji, kroz podršku za rad Agenciji za kvalifikacije, razvoj registra NOKS-a, razvoj standarda kvalifikacija i razvoj funkcionalnog sistema priznavanja prethodnog učenja.

Nacionalni okvir kvalifikacija (NOK) je okvir za razvoj, priznavanje i dodelu kvalifikacija.