Sednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) Srbije i EU biće održana onlajn u četvrtak, 28. oktobra, u 9.00.

Sednici će predsedavati predsednica evropske delegacije POSP-a Tanja Fajon i potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić.

Na 13. sednici zajedničkog parlamentarnog odbora razgovaraće se o trenutnom stanju pristupnih pregovora i odnosima EU i Srbije, uključujući tok pregovora o Klasteru 1 sa fokusom na poglavlja 23 i 24 (pravosuđe, osnovna prava, pravda, sloboda i bezbednost) i ekonomski razvoj, saopšteno je iz Evropskog parlamenta.

Sednici će prisustvovati:

  • Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije Srbije,
  • Gašper Dovžan, državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Slovenije,
  • Mihaela Matuela, vršilac dužnosti direktora za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za susedsku politiku i pregovore o proširenju,
  • Elza Fenet, šef Odeljenja za Jugoistočnu Evropu i Zapadni Balkan u Evropskoj službi za spoljne poslove.

Na sednici bi trebalo da budu usvojene i preporuke i određen datum naredne sednice.

POSP je uspostavljen Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i EU koji je stupio na snagu 2013. i sastoji se od podjednakog broja članova Narodne skupštine i Evropskog parlamenta, a po poslovniku bi trebalo da se sastaje najmanje dva puta godišnje.

Od izbora devetog saziva Evropskog parlamenta 2019. Delegaciju EP predvodi Tanja Fajon, dok je Delegaciju Skupštine Srbije u prošlom i u ovom sazivu predvodio poslanik SNS-a Vladimir Orlić.

Foto: European Commission