Skup povodom pokretanja II faze zajedničkog programa EU i Saveta Evrope, ROMACTED "Promovisanje dobrog upravljanja i osnaživanja Roma na lokalnom nivou", u utorak, 2. novembra, u 13.00 u Klubu poslanika (Tolstojeva 2, Beograd).

U organizaciji Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu i Tima za Rome i putnike iz Strazbura, u bliskoj koordinaciji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Delegacijom EU u Srbiji, događaj će okupiti nacionalne i međunarodne partnere, kao i predstavnike 14 partnerskih gradova i opština u Srbiji i romskih organizacija civilnog društva.

Govoriće:

  • Tobijas Flesenkemper, šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu
  • Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije
  • Stevan Gligorin, državni sekretar, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije
  • Emanuele Žiofre, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji
  • Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine
  • Sonja Lićt, predsednica Fondacije BFPE za odgovorno društvo
  • Marina Vasić, programska menadžerka programa ROMACTED II, Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu

Na skupu će biti potpisan Protokol o saradnji kao trojni sporazum Saveta Evrope, Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i predstavnika lokalnih samouprava koje će aktivno učestvovati u sprovođenju druge faze ROMACTED.

Zajednički program Evropske unije i Saveta Evrope - ROMACTED II "Promovisanje dobrog upravljanja i osnaživanja Roma na lokalnom nivou" (2021-2024) je prirodni nastavak primene I faze programa ROMACTED na Zapadnom Balkanu i u Turskoj (2017-2020) koji će služiti za konsolidaciju i proširenje napora za poboljšanje integracije romske populacije u lokalnim zajednicama kroz pojačano učešće u kreiranju lokalne politike i sprovođenju lokalnih akcija.