Koalicija prEUgovor predstaviće novi polugodišnji Alarm izveštaj o stanju vladavine prava u Srbiji u četvrtak, 18. novembra, u 11.00 na platformi Zoom.

Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, migracije, reforma policije i izmene izbornih i referendumskih pravila su neke od tema koje će biti u fokusu predstavljanja najnovijeg Alarm izveštaja koalicije prEUgovor.

Govoriće:

  • Jelena Pejić Nikić, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, urednica izveštaja
  • Vladimir Petronijević, Grupa 484
  • Zlatko Minić, Transparentnost Srbija
  • Bojan Elek, Beogradski centar za bezbednosnu politiku

U izveštajnom periodu, od maja do oktobra 2021. godine, u Srbiji je ubrzanim tempom nastavljeno sprovođenje formalnih aktivnosti u pojedinim oblastima iz klastera 1, a naročito u vezi sa ustavnim izmenama u oblasti pravosuđa. Razlog tome nisu samo kašnjenja i ispunjenje revidiranih rokova već i vanredni parlamentarni i redovni predsednički izbori najavljeni za proleće 2022. godine, kao i želja da se novi klasteri u pristupnim pregovorima najzad otvore nakon dve godine zastoja.

Koalicija prEUgovor je mreža organizacija civilnog društva osnovana radi praćenja politika koje se odnose na pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, sa posebnim naglaskom na poglavlja 23 i 24.

Koaliciju prEUgovor čine: ASTRA – Akcija protiv trgovine ljudima, Autonomni ženski centar (AŽC), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za primenjene evropske studije (CPES), Grupa 484 i Transparentnost Srbija (TS).