Evropski pokret u Srbiji, uz podršku Francuskog instituta i savetnika za kulturu Ambasade Francuske u Srbiji, organizuje panel debatu "Predsedavanje EU: Prioriteti i očekivanja" u četvrtak, 25. novembra u 11.00 u ateljeu 2 Mama šelter (Knez Mihajlova 54A).

Francuska će u januaru 2022. preuzeti šestomesečno predsedavanje EU. Oporavak, moć i privrženost, kao moto francuske vlade tokom predsedavanja EU, zvuči obećavajuće. Videćemo kako Zapadni Balkan može da doprinese tom sloganu i da li Evropska unija zaista računa na zemlje Zapadnog Balkana kao na moguće buduće članice. Evroskepticizam, kako unutar EU tako i unutar  njenih članica, predstavlja dodatni izazov za predsedavajućeg.

Panelisti:

  • Kristijan Lekesne, profesor političkih nauka na Pariskom institutu političkih nauka; glavni i odgovorni urednik Evropske revije međunarodnih studija (ERIS)
  • Ivan Vujačić, predsednik Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji; bivši ambasador SR Jugoslavije u Sjedinjenim Američkim Državama
  • Petar Karaboev, zamenik glavnog i odgovornog urednika Ekonomedije
  • Julijana Mojsilović, novinar; bivši dopisnik Rojtersa

Da li Zapadni Balkan i proširenje EU mogu biti na listi prioriteta francuskog predsedavanja? Ko postavlja prioritete u agendi predsedništva? Kakav je potencijal za postizanje promena u politici – sa kojim ograničenjima se suočava predsedavajući? Zašto bi Zapadni Balkan trebalo da bude prioritet i šta bi se, ako bi bio, moglo time postići? Ovo su samo neka od pitanja o kojima će panelisti razgovarati.